Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Rebecka och tigern av Bengt af Klintberg

Rebecka och tigern av Bengt af Klintberg

Rebecka och tigern av Bengt af Klintberg är en samling med elva berättelser som kastar ljus över en barndom präglad av efterkrigstidens hopp. I denna bok tar författaren oss med till stockholms gator, där bryggarhästar sakta klampar fram på stenläggningen och pojkar samlar på bilder av fotbollsspelare från Alfa-tablettaskar. Men det är inte enbart stadens puls som skildras; vi förs också till sommarsemestrar djupt inne i indianskogarna.

Genom bokens berättelser får vi följa en ung pojke i hans upptäcktsfärd av omvärlden och hans egna förmågor och begränsningar. Barndomen gestaltar sig i all dess enkelhet och komplexitet, där varje episod bär på ett uns av magi och sanning.

Utforskning av omvärlden

I Rebecka och tigern vävs vardagliga ögonblick samman med drömska inslag, och läsaren bjuds in att reflektera över den outgrundliga väven som utgör livets alla trådar. Genom författarens träffsäkra skildringar blir det tydligt att barndomen utgör en tid av utforskning, där varje steg formar den vi en dag kommer att bli.

En resa genom minnen och ögonblick

De vardagliga detaljerna i berättelserna fungerar som tegelstenar i en mur av minnen, byggda av små ögonblick som tillsammans formar en barndomsporträtt full av värme och nostalgia. Genom att väva samman det lekfulla med det allvarliga, tar författaren oss med på en resa genom tid och rum, där Stockholms gränder och indianskogarna blir lika verkliga som de är drömlika.

Frågor och svar om Rebecka och tigern av Bengt af Klintberg

Vad gör Rebecka och tigern till en minnesvärd läsupplevelse?

Rebecka och tigern fångar inte bara essensen av en barndom fylld av oskuldsfull upptäckarglädje, utan lyckas också porträttera det komplexa spektrumet av känslor och händelser som formar oss som individer. Genom dess mångfacetterade berättelser blir läsupplevelsen både gripande och tankeväckande.

Vilka teman utforskar boken?

Genom berättelserna i Rebecka och tigern utforskas teman som barndomens förtrollande värld, stad kontra landsbygd, samt sökandet efter identitet och plats i tillvaron. Boken rör vid hjärtat samtidigt som den belyser viktiga aspekter av den mänskliga erfarenheten.

Denna bok är en kärleksfull skildring av barndomen och dess många fasetter, och bjuder in läsaren att delta i den magiska resan genom minnen och ögonblick.

Tillbaka till artiklarna