Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Polarsommar av Swärd, Anne

Polarsommar av Anne Swärd

Polarsommar av Anne Swärd är en gripande roman som tar läsaren med på en resa in i ett familjedrama under intensiva sommarveckor. Kristian återvänder till sitt barndomshem efter två års frånvaro för att ta hand om sin syster Kaj. I huset vid havet utspelar sig en berättelse där svek och osäkerhet präglar relationerna. Kaj, den tjugotvååriga och oberäkneliga systern, är navet i familjedramat som fångar både Kristian, den impotente fadern och den temperamentsfulle brodern Jens.

Frågorna är många. Är det Kajs fel att relationerna i familjen är så komplicerade? Kan Kristian någonsin släppa taget och leva sitt eget liv? Och varför kan inte Jens kontrollera sitt temperament? Mellan raderna skiner ouppfyllda förväntningar och svikande lojalitet igenom, vilket skapar en spricka i den annars så normala ytan av familjen.

Anne Swärds skickliga skildring av en familj i upplösning är både mörk och poetisk. I Polarsommar utforskar hon med stor känslighet de komplicerade relationerna som formar och förstör. Genom sitt språk fångar Swärd läsaren och tar denne med på en resa genom kärlek, svek och längtan.

Om författaren Anne Swärd

Anne Swärd är författaren bakom Polarsommar, hennes Augustnominerade debutroman från 2003. Swärd, som senare blev invald i Svenska Akademien 2019, skriver med en unik förmåga att skapa starka karaktärer och levande miljöer. Hennes senare roman Jackie, som utkom år 2020, har också hyllats av både kritiker och läsare.

Familjedrama och sommarveckor

Familjedrama och intensiva sommarveckor är centrala teman i Polarsommar. Genom att följa Kristian och Kajs resa återvänder läsaren till en tid då allting verkade möjligt, men där sanningar och svek nu står i centrum.

En berättelse om svek och desperation

I Polarsommar skildrar Anne Swärd på ett gripande sätt hur svek och desperation kan forma och förstöra en familj. Genom att utforska relationerna mellan syskonen och föräldrarna får läsaren en inblick i de komplexa band som knyter dem samman.

Frågor och svar om Polarsommar av Anne Swärd

Vad är temat i Polarsommar?

Temat i Polarsommar kretsar kring familjerelationer, svek och längtan efter försoning.

Vem är huvudkaraktären i boken?

Huvudkaraktären är Kristian, som återvänder till sitt barndomshem för att ta hand om sin syster Kaj.

Vad utmärker Anne Swärds författarskap?

Anne Swärd skriver med en poetisk ton och skildrar relationer på ett gripande och trovärdigt sätt, vilket har gjort henne till en uppskattad författare i den svenska litteraturen.


Tycker du om Anne Swärd kan du nog också uppskatta...

Tycker du om Anne Swärd kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Isabel Allende, Karin Boye, Tove Jansson, Toni Morrison, Alice Munro.
Tillbaka till artiklarna