Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Orons år av Bunny Ragnerstam

Orons år av Bunny Ragnerstam

Orons år av Bunny Ragnerstam tar oss med på en fängslande resa till 1870-talets Sverige, där vi får följa låssmeden Lars Erik Åkerlund och hans familj i en tid av omvälvande förändringar. När familjen flyttar till Göteborg för att skapa en bättre tillvaro, kastas de in i en tid av politiska konflikter och social oro.

En tid av omvälvande händelser

I bakgrunden skildras händelser såsom fransk-tyska kriget, Pariskommunen och den internationella arbetarrörelsen, vars effekter också når de nordiska länderna. Bunny Ragnerstam fångar med sin skildring av Lars Erik Åkerlunds familj och andra människoöden den stora omvälvningstidens anda, där nya fackliga strukturer och aktivism tar form samtidigt som konflikter och svårigheter präglar vardagen.

En historisk krönika om kamp och förändring

Genom Orons år lyckas Ragnerstam gestalta en period i Sveriges historia där vanliga människors liv flätas samman med stora politiska händelser. Vi får ta del av strejker, svartlistningar, arbetarledares öden och den början på den massutvandring som skulle prägla landet. Det är en berättelse om uppviglare och uppviglade, om kampen för rättvisa och förändring i en tid av omvälvningar.

Om författaren Bunny Ragnerstam

Bunny Ragnerstam, född 1944, är en etablerad svensk författare och journalist med rötterna i den svenska arbetarrörelsen. Med en bakgrund som ordförande i Sveriges Författarförbund och mångårig erfarenhet som journalist har Ragnerstam skapat ett gediget författarskap.

Orons år är ett exempel på Ragnerstams förmåga att väva samman historiska händelser med människors vardagsliv på ett lättläst och engagerande sätt. Bokens skildring av 1870-talets Sverige ger en inblick i en tid av förändring och kamp, där det personliga möter det politiska på ett dramatiskt sätt.

Frågor och svar om "Orons år" av Bunny Ragnerstam

Vad inspirerade Bunny Ragnerstam att skriva "Orons år"?

Ragnerstam hämtade inspiration från den svenska arbetarrörelsen och den turbulent tidsepok som präglade 1870-talets Sverige. Han ville skildra människors kamp och förändring under denna period.

Hur lyckas Bunny Ragnerstam integrera historiska händelser med fiktiva karaktärer?

Genom att använda låssmeden Lars Erik Åkerlund och hans familj som centrala gestalter lyckas Ragnerstam väva samman det personliga och det politiska, vilket ger läsaren en djupare förståelse för den historiska kontexten.

Vilken roll spelar arbetarrörelsens historia i Bunny Ragnerstams författarskap?

Arbetarrörelsens historia utgör en central del av Ragnerstams författarskap och influerar både tematik och berättarteknik i hans verk. Genom att lyfta fram arbetarklassens erfarenheter och kamp skapar han en levande och engagerande litteratur.


Tycker du om Bunny Ragnerstam kan du nog också uppskatta...

Tycker du om Bunny Ragnerstam kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Jan Guillou, Stieg Larsson, Henning Mankell, Camilla Läckberg, Håkan Nesser.

Dessa författare är läsvärda för den som uppskattar Bunny Ragnerstam då de delar liknande spännande och intrikata berättelser med psykologisk djup. Jan Guillou erbjuder historiska berättelser, Stieg Larsson kriminalintriger, Henning Mankell sammansatta karaktärer, Camilla Läckberg skickligt vävda pussel och Håkan Nesser spännande mysterier. Deras författarskap bjuder på en mix av spänning, intrig och tankeväckande teman som kan tilltala fans av Bunny Ragnerstam.

Tillbaka till artiklarna