Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Oloflig beblandelse av Salomonsson, Anita

Oloflig beblandelse av Anita Salomonsson

Oloflig beblandelse av Anita Salomonsson är en gripande skildring av Sara Greta Pehrsdotters liv som oäkting och paria i det hårda och skamfyllda samhället på en avlägsen gård i Furunäs. Sara kämpar med att finna sin plats och sitt värde i en värld som ständigt påminner henne om hennes oönskade existens. Trots att hon är en fläck som inte kan tvättas bort, tvingas hon ge sig ut i världen för att arbeta som piga åt ett äldre par.

Under sitt arbete träffar Sara på Nils, en bondson som snabbt blir förtjust i henne och friar till henne. Men deras framtid blir hotad av en olycksbådande himlafenomen som Sara såg redan som barn. När hotet blir verklighet måste Sara och Nils kämpa för sin kärlek och sitt överlevnad.

En gripande berättelse om kärlek och överlevnad

Anita Salomonsson målar med ord i en gammaldags ton som fångar läsarens uppmärksamhet från första sidan. Hon skapar en historisk nisch där sanna berättelser från Västerbotten får liv och där småfolkets svåra öden skildras med en rörande känslighet. Salomonssons prosa är lika vacker och djup som de dunkla kurbitsmålningarna från förr.

Genom att utforska teman som utanförskap, kärlek och överlevnad bjuder Oloflig beblandelse in läsaren till en värld där starka kvinnor kämpar mot samhällets normer och för sin rätt till lycka. Med en djup förankring i den nordliga naturen och dess skiftande skönhet och faror, tar boken oss med på en resa genom en annorlunda tid och rum.

Upptäck en annorlunda värld

Med inslag av pigor, utomäktenskapliga barn och komplicerade relationer, är Oloflig beblandelse en roman som berör och engagerar. Anita Salomonssons mästerliga berättarkonst och känsla för detaljer skapar en atmosfär som känns både autentisk och drömsk.

För den som söker en bok som väcker tankar och känslor, samtidigt som den bjuder på en fängslande berättelse, är Oloflig beblandelse ett måste.

Frågor och svar om Oloflig beblandelse av Anita Salomonsson

Vad inspirerade författaren att skriva Oloflig beblandelse?

Anita Salomonsson inspirerades av verkliga händelser och berättelser från Västerbotten, där kvinnor som Sara kämpade mot samhällets fördomar och normer. Genom att ge röst åt dessa starka kvinnor ville Salomonsson utforska teman som kärlek, utanförskap och överlevnad.

Vilken roll spelar naturen i berättelsen?

Naturen, särskilt den nordliga och ogästvänliga miljön i Västerbotten, spelar en central roll i berättelsen. Den fungerar både som en vacker bakgrund och som en farlig och oförutsägbar kraft som påverkar karaktärernas öden.

Varför rekommenderas Oloflig beblandelse till läsare?

Oloflig beblandelse är en gripande roman som fångar läsarens uppmärksamhet från första sidan. Med sin vackra prosa, starka karaktärer och fängslande handling är boken ett måste för alla som älskar välskriven skönlitteratur.

Tillbaka till artiklarna