Odygd och vanära av Jarrick, Arne & Söderberg, Johan
Odygd och vanära av Jarrick, Arne & Söderberg, Johan
I boken "Odygd och vanära" utforskar författarna Arne Jarrick och Johan Söderberg komplexiteten i relationerna mellan män och kvinnor, olika samhällsklasser samt medborgare och myndigheter i Stockholm under 1600- och 1700-talet. Boken kastar ljus över hur människors krav och möjligheter att få rättvisa behandlades i domstolarna och vilken roll kyrkan hade i att reglera människors liv. Genom en mångfald av rättsfall och vittnesmål avslöjar författarna det rättsliga systemets brister och samhällets sociala strukturer.
Socialhistoria och brott
Genom att presentera vardagslivet för olika grupper såsom pigor, drängar, soldater, officerare och ogifta kvinnor ger "Odygd och vanära" en unik inblick i Stockholms historia. Boken belyser konflikter som uppstod kring rätt till lön, äktenskapslöften, samt skam och vanära. Författarna skildrar på ett gripande sätt de rättsprocesser som utspelade sig i världsliga, kyrkliga och militära domstolar och hur dessa påverkade individers liv och samhällets strukturer.
Relevanta Frågor och Svar om "Odygd och vanära" av Jarrick, Arne & Söderberg, Johan
Vilken tidsepok behandlas i boken?
"Odygd och vanära" fokuserar främst på 1600- och 1700-talets Stockholm, och ger en detaljerad bild av samhällets strukturer och rättsliga system under denna tid.
Vilka samhällsklasser och grupper porträtteras i boken?
Boken presenterar ett brett spektrum av samhällsklasser och grupper, inklusive pigor, drängar, soldater, officerare och ogifta kvinnor, och undersöker deras interaktioner och konflikter.
Hur bidrar boken till förståelsen av socialhistoria och rättssystemets utveckling?
"Odygd och vanära" ger läsaren en djupgående förståelse för hur rättssystemet fungerade under 1600- och 1700-talen i Stockholm och belyser de sociala strukturer som präglade samhället under denna tid.