Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: November av Flaubert, Gustave

November av Gustave Flaubert

En gripande berättelse om livet, längtan och erotisk erfarenhet

Gustave Flauberts novell "November" tar läsaren med på en resa genom en ung mans livsöden och upplevelser. I den första delen får vi följa en skolpojke som reflekterar över livet, sin längtan efter vuxenlivet och sitt sexuella uppvaknande. Genom hans ögon blir vi vittnen till scener från vardagen, familjelivet och överdådiga fester, där han betraktar sig själv som en voyeur som iakttar omgivningen.

I den andra delen möter vi den unge författaren när han förlorar sin oskuld med Marie, en erfaren kurtisan som delar med sig av sin livshistoria och erotiska erfarenheter. Marie berättar om hur hon gick från att vara en oskuldsfull tonåring till att ta kontroll över sin egen sexualitet och frihet, även om det kom med ett pris. Trots sin erfarenhet blir hon till slut en tom skal, tillgänglig för mäns begär men utan sin egen identitet.

I novellens avslutande del försöker den unga berättaren återigen söka upp Marie, men finner att både hon och bordellen har försvunnit. Han väljer att satsa på en juridisk karriär istället för att följa traditionella vägar som äktenskap eller konventionellt arbetsliv. Slutligen möter han döden, vilket markerar slutet på hans berättelse och liv.

Utforska teman som sexualitet, identitet och ödesdigra val

"November" utforskar teman som sexualitet, identitet och dödlighet på ett sätt som fångar läsarens intresse och väcker tankar kring människans komplexa natur och ödesdigra val. Flauberts skickliga prosa och djupa karaktärsutveckling gör denna novell till en tidlös berättelse som fortsätter att fascinera och beröra läsare över generationer.

Om författaren Gustave Flaubert

Gustave Flaubert (1821-1880) debuterade och fick sitt litterära genombrott med Madame Bovary. Romanen börjande publiceras i en tidskrift 1856 och kom ut i bokform året därpå. Flaubert är en av den franska realismens främsta representanter. I Madame Bovary skildrar han skickligt den vanliga människan i en vardaglig miljö, utan att romantisera och idealisera. Med nästan kirurgisk skicklighet dissekerar han Emma Bovary, men han tar inte moraliskt avstånd från henne, en attityd som förargade många av hans samtida.

Frågor och svar om "November" av Gustave Flaubert

Vad är huvudtemat i "November"?

"November" utforskar teman som sexualitet, identitet och ödesdigra val hos en ung man som möter sin öde.

Vem är Marie och vilken roll spelar hon i berättelsen?

Marie är en erfaren kurtisan som förlorar sin identitet i sitt sökande efter frihet och erotiska erfarenheter. Hon delar med sig av sin livshistoria till den unga författaren.

Hur påverkar Flauberts prosa läsarens upplevelse av berättelsen?

Flauberts skickliga prosa och djupa karaktärsutveckling fångar läsarens intresse och skapar en tidlös berättelse som berör generation efter generation.


Tycker du om Gustave Flaubert kan du nog också uppskatta...

Tycker du om Gustave Flaubert kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Leo Tolstoy, D H Lawrence, Virginia Woolf, Henry James, Thomas Hardy.
Tillbaka till artiklarna