Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Mot paradiset av Yanagihara, Hanya

Mot paradiset av Hanya Yanagihara

Mot paradiset av Hanya Yanagihara är en gripande skildring av tre olika öden i tre olika tidsåldrar, sammanflätade av teman som familj, kärlek, sjukdomar, experiment och smärta. Boken utforskar människors komplexa relationer och den smärta som uppstår när vi kämpar med att skydda dem vi älskar.

En brokig berättelse om kärlek och motstånd

I New York år 1893, en tid då staden är en del av de Fria staterna där kärlek ska vara fri, möter vi en ung ättling till en framstående familj. När han dras till en obemedlad musiker står han inför motstånd och fördomar. Denna förbjudna kärlek utmanar normerna i samhället och tvingar karaktärerna att kämpa för sin rätt att älska fritt.

En skakande skildring mitt under aidsepidemin

På Manhattan år 1993, under den förödande aidsepidemin, får vi följa en ung hawaiiansk man som lever med sin äldre partner. Han bär på ett traumatiskt barndomsminne som han tvingas dölja. Denna berättelse utforskar smärtan av att hålla hemligheter och den svåra balansgången mellan sanning och förnekelse.

En dystopisk framtid präglad av sjukdom och försvinnanden

I en värld plågad av totalitära strukturer och svåra sjukdomar år 2093, kämpar en berömd forskares barnbarn med att lösa gåtan bakom sin makes mystiska försvinnande. I denna skildring av en dystopisk framtid utforskar boken teman som förlust, sorg och det eviga hoppet om att återförenas med de vi älskar.

Mot paradiset är en mästerligt orkestrerad roman som belyser det amerikanska experimentets olika skeenden genom tre århundraden. Genom att blanda historiska fakta med fiktiva berättelser skapar författaren en gripande skildring av mänsklighetens strävan efter kärlek, frihet och trygghet.

Frågor och svar om Mot paradiset av Hanya Yanagihara

Vad är det centrala temat i boken?

Det centrala temat i boken är kärlekens komplexitet och de prövningar som människor ställs inför när de försöker skydda och vårda relationer i olika tider och sammanhang.

Hur skiljer sig de tre tidsperioderna åt?

De tre tidsperioderna i boken skiljer sig åt genom de historiska och sociala omständigheterna som präglar karaktärernas liv. Från fri kärlek i 1800-talets New York till aidskrisen på 1990-talet och den dystopiska framtiden markerar varje era olika utmaningar och möjligheter för huvudpersonerna.

Vem rekommenderas att läsa denna bok?

Mot paradiset är en berättelse som tilltalar läsare som uppskattar djupa karaktärsstudier, komplexa relationer och en suggestiv skildring av mänskliga känslor. Boken passar för den som vill utforska teman som kärlek, lidande och hoppets kraft.


Tycker du om Hanya Yanagihara kan du nog också uppskatta...

Tycker du om Hanya Yanagihara kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Marcel Proust, Henry James, James Baldwin, Karl Ove Knausgård, Donna Tartt.

Författare som Marcel Proust, Henry James, James Baldwin, Karl Ove Knausgård och Donna Tartt delar likheter med Hanya Yanagihara i sin förmåga att skapa djuplodande och emotionellt laddade berättelser. Deras skrivande utforskar komplexa mänskliga relationer, existentiella frågor och psykologiska dimensioner på ett sätt som engagerar och berör läsaren på ett djupare plan. För den som uppskattar Yanagiharas skarpa karaktärsporträtt och intensiva berättelser, erbjuder dessa författare liknande litterära upplevelser.

Tillbaka till artiklarna