Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Masjenka av Nabokov, Vladimir

Masjenka av Vladimir Nabokov

Masjenka av Vladimir Nabokov

Den vitryske officeren Lev Ganin bor på ett sjaskigt pensionat i Berlin, omgiven av landsmän som gått i exil efter revolutionen. Mitten av tjugotalet präglas av europeiska huvudstäder som översvämmas av ryssar i exil. Ganin, missnöjd med sitt liv och sina kärleksaffärer, irriteras enormt av en annan gäst, Alfjorov. När det avslöjas att Alfjorov är gift med Ganins första kärlek, Masjenka, väcks Ganins dröm om att återförenas med henne till liv och river honom ur hans apati. I hemlighet planerar han att möta Masjenka vid tåget och fly från Berlin tillsammans, bort från henne och hennes tråkige man.

Masjenka är Vladimir Nabokovs debutroman, en bitterljuv och skarpsinnig kärlekshistoria om ett liv i exil. Trots författarens unga ålder vid tidpunkten för publiceringen, endast tjugosex år, framträder redan här hans stilistiska briljans och mästerliga förmåga att gestalta minnen med ord.

Ursprungligen publicerad som Mary på engelska 1970, översatt av Michael Glenny i samarbete med författaren själv, har Masjenka tidigare inte funnits tillgänglig på svenska.

Vladimir Nabokov: En författarporträtt

Vladimir Nabokov, född i S:t Petersburg, flydde undan den ryska revolutionen till England 1919 och tillbringade sitt liv i exil i länder som Tyskland, Frankrike, USA och Schweiz. Efter att ha övergått från ryska till engelska uppnådde han internationell berömmelse som författare. Bland hans mest kända verk återfinns den kontroversiella romanen Lolita. Utöver sitt författarskap var Nabokov en framstående fjärilskännare och schackproblemkonstruktör.

Frågor och svar om Masjenka av Vladimir Nabokov

Vad var Vladimir Nabokovs första roman?

Masjenka var Vladimir Nabokovs debutroman.

I vilket land föddes och växte Vladimir Nabokov upp?

Vladimir Nabokov föddes i S:t Petersburg, Ryssland.

Vilket är ett av Vladimir Nabokovs mest kända verk?

Ett av Vladimir Nabokovs mest kända verk är romanen Lolita.

Tillbaka till artiklarna