Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Makten och kärleken av Georges Duby

Makten och kärleken är en fascinerande studie av spelet kring äktenskapet i feodaltidens frankrike, författad av Georges Duby. Under perioden mellan år 1000 och början av 1200-talet utkämpades en viktig strid om äktenskapets roll inom den europeiska historien. Bokens fokus ligger på relationen mellan riddare, kvinnor och präster under denna tid, där Kyrkans ledare kämpade för att påverka synen på äktenskapet som institution.

Frankrike under medeltiden

Med Frankrike som spelplats skildrar Georges Duby den långvariga och spektakulära konflikten som utspelade sig mellan olika intressen och moraliska ståndpunkter. Genom intrikata exempel belyser Duby hur det kristna äktenskapet gradvis etablerade sig och formade samhället fram till modern tid. En ny ordning ersatte gamla sedvänjor, vilket också presenteras i boken.

Om författaren Georges Duby

Georges Duby, den framstående franske historikern och författaren bakom verket, föddes 1919 i Paris. Hans inflytelserika forskning och eleganta berättarstil har gjort honom till en central figur inom studiet av medeltiden. Dubys intresse för social och ekonomisk historia, kombinerat med en förkärlek för kultur och mentalitet, präglar hans verk och skapar en djup förståelse för historiska skeenden.

Genom verk som Makten och kärleken (1981), De tre stånden (1978) och Århundradets glans (1975) har Duby cementerat sin plats som en av de främsta historikerna inom ämnet. Hans förmåga att göra komplexa ämnen tillgängliga för en bred publik, samt hans användning av sociala och ekonomiska perspektiv, visar på en unik och banbrytande forskningsmetod.

Frågor och svar om Makten och kärleken av Georges Duby

Vilken roll spelade Kyrkan i feodaltidens syn på äktenskapet?

Kyrkan kämpade aktivt för att påverka synen på äktenskapet som institution, vilket ledde till en långvarig konflikt med andra samhällsaktörer.

Hur påverkade den kristna synen på äktenskapet samhället under medeltiden?

Den kristna synen på äktenskapet formade inte bara individernas liv utan även samhällsstrukturen och moralen under denna period.

Vad utmärker Georges Dubys stil som författare och historiker?

Georges Dubys eleganta och klara stil, kombinerat med en förmåga att göra historiska skeenden begripliga, har gjort honom till en av medeltidens mest respekterade forskare.

Tillbaka till artiklarna