Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Lika som kärlek eller Sammanliggningen i Lubboträsk av Salomonsson, Anita

Lika som kärlek eller Sammanliggningen i Lubboträsk av Anita Salomonsson

Lika som kärlek eller Sammanliggningen i Lubboträsk av Anita Salomonsson är en gripande berättelse som utspelar sig i Fattigsverige under 1800-talets början. Vi följer Margareta Johansdotter, en kvinna som lever ensam och omgiven av häxrykten i en liten by i Västerbotten. När den betydligt äldre Nils friar till henne och de får tre barn som alla dör i späd ålder, börjar ryktena om att allt inte står rätt till att florera.

Relationen mellan Margareta och Nils blir allt mer ansträngd. Nils dricker för mycket och blir nära vän med pigan på gården. När en främling från Stafträsk dyker upp, blir Margareta lätt förtjust i honom. Först är alla charmade av den mörkögde främlingen, men snart börjar misstankar och intriger gro. När Nils hittas drunknad i träsket återstår frågan: Vem är egentligen far till Margaretas nyfödda dotter?

En rättegång inleds och vittnesmålen avslöjar både kärlek och svek, vänskap och förräderi. Margareta och främlingen döms till tjugo års fängelse och skickas iväg till Sveaborg, medan Margareta slutligen hamnar på Långholmens spinnhus. Trots prövningarna överlever hon och får återse sin dotter i vuxen ålder.

Lika som kärlek är baserad på verkliga händelser och författaren Anita Salomonsson har lagt ner mycket tid på research för att återge detta gripande kvinnoöde med autenticitet. Boken utforskar teman som kvinnors ställning i samhället, kärlek, förräderi och det stränga straffsystemet under 1800-talet.

Om författaren Anita Salomonsson

Anita Salomonsson är en hyllad författare som specialiserat sig på att skildra gripande kvinnoöden från historisk tid. Med en gedigen research bakom varje bok lyckas Salomonsson ge liv åt karaktärer och händelser från det förflutna på ett autentiskt sätt.

Frågor och svar om Lika som kärlek eller Sammanliggningen i Lubboträsk av Anita Salomonsson

Vad inspirerade Anita Salomonsson att skriva denna bok?

Anita Salomonsson inspirerades av verkliga händelser och kvinnoöden från historien. Hon ville belysa kvinnors situation och striden för överlevnad under svåra omständigheter.

Vad gör Lika som kärlek unik jämfört med andra historiska romaner?

Det som gör Lika som kärlek unik är dess starka betoning på autenticitet och noggrann forskning. Salomonssons förmåga att återge historiska händelser på ett gripande sätt gör boken till en oförglömlig läsupplevelse.

Detta är den fängslande berättelsen om Margareta Johansdotter och hennes öde i en tid av prövningar och stridigheter. I Lika som kärlek eller Sammanliggningen i Lubboträsk tar Anita Salomonsson oss med på en resa genom känslor av kärlek, svek och hopp i Fattigsverige.

Tillbaka till artiklarna