Legionärerna av Per Olov Enquist
En detaljerad skildring av "Legionärerna" av Per Olov Enquist
Legionärerna är en dokumentärroman författad av Per Olov Enquist och utgiven 1968. Boken skildrar den kontroversiella händelsen då baltiska soldater utlämnades till Sovjetunionen efter andra världskriget.
En gripande skildring av baltutlämningen
Efter att de baltiska staterna blivit ockuperade under andra världskriget flydde ett antal baltiska legionärer till Sverige. Dessa soldater betraktades av Sovjetunionen som krigsförbrytare och krävde deras utlämning. Beslutet att överlämna dem ledde till en våg av protester, inklusive hungerstrejker och självmord bland de berörda soldaterna.
En djuplodande analys av politiska dilemman
Enquist skildrar inte bara soldaternas öde utan analyserar också den politiska och moraliska dilemman som uppstod under denna tid. Boken väckte stor uppmärksamhet vid sin utgivning och belönades med Nordiska rådets litteraturpris 1969 för sin faktaredovisning och djuplodande analys av utlämningsbeslutet.
Boken "Legionärerna" har en filmatisering med Enquist som manusförfattare i samarbete med regissören Johan Bergenstråhle, vilket ytterligare bidrog till bokens popularitet och diskussion.
En viktig skildring av historien
Per Olov Enquist skapar med "Legionärerna" en tankeväckande skildring av en mörk och komplex period i historien. Hans verk cementerar hans plats som en av Sveriges främsta författare inom historisk skönlitteratur.
Frågor och svar om "Legionärerna" av Per Olov Enquist
Vad handlar "Legionärerna" om?
"Legionärerna" skildrar händelserna kring baltutlämningen 1946, där baltiska soldater utlämnades till Sovjetunionen efter andra världskriget.
Vilket pris belönades boken med?
Boken belönades med Nordiska rådets litteraturpris 1969.
Vilken kritik har riktats mot boken?
Viss kritik har riktats mot Enquists tolkning av händelserna och anklagat honom för att enbart förlita sig på sovjetiska källor.