Jag blir galen av Ulf Olsson
En omstridd författare och den moderna galenskapen
I boken "Jag blir galen" av Ulf Olsson utforskas den omstridda författaren August Strindbergs liv och verk. Redan från början möttes Strindberg av fördömande och anklagelser om galenskap, där han beskrevs som en smutsförfattare vars svenskhet och manlighet ifrågasattes. Trots detta ansåg sig Strindberg själv varken dum eller galen, utan snarare som en modern gestalt i en tid när samhället och litteraturen präglades av vad han kallade sinnessjuka.
I en era där "vansinnets smitta" svepte genom samhället i slutet av 1800-talet, kom anklagelserna om Strindbergs galenskap att få fäste även efter hans död. Efterlämnade han verkligen ett arv av vansinne, eller var det snarare en polemisk och politisk kritik som förvrängdes till vetenskaplig sanning av psykiatrin och litteraturvetenskapen? Ulf Olsson granskar noggrant denna utveckling och utforskar Strindbergs egna roll i kampen om makten över litteraturen, inom ramen för det svenska samhället och det Stora Dårhuset.
Frågor och svar om "Jag blir galen" av Ulf Olsson
Vilka teman behandlas i boken?
I boken behandlas teman som galenskap, litterär kritik, modernitet, och relationen mellan författaren och samhället.
Hur lyckas författaren Ulf Olsson belysa Strindbergs liv och verksamhet?
Genom en noggrann analys av historiska fakta och litterära verk lyckas Ulf Olsson skapa en nyanserad bild av Strindbergs komplexa personlighet och hans betydelse för den svenska litteraturen.
Vilken målgrupp rekommenderas att läsa denna bok?
"Jag blir galen" vänder sig både till forskare inom litteratur- och kulturvetenskap samt till allmänt intresserade läsare som vill fördjupa sig i August Strindbergs liv och verk.