Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Ja av Brøgger, Suzanne

Ja av Suzanne Brøgger

En självbiografisk upprorsroman om kärlek och konventioner

I boken Ja från 1984 tar författaren Suzanne Brøgger oss med på en gripande resa genom ett småborgerligt kärleksförhållande. Detta är den andra delen av hennes självbiografiska följetong, där vi först mötte henne i Crème fraîche (1978) och senare kommer få följa henne vidare i Transparence (1993).

En kritik mot konventioner och mansdominans

I denna bok får vi följa hennes kamp mot traditionella normer och förväntningar. Genom att skildra sina egna misstag och bristande försök att anpassa sig till konventioner, utforskar Brøgger teman som kvinnlig identitet, självständighet och uppror. Med en stark vilja att bryta sig loss från föråldrade strukturer, vägrar hon att krypa eller behaga för att passa in.

Kvinnan som skildras i boken tar plats på ett sätt som provocerar och utmanar. Genom att reflektera över sitt eget liv och sina val, väcker Brøgger frågor kring självbiografiska berättelser och den roll de spelar i samhället.

Ett mästerligt porträtt av kärlek och uppror

Med en skarp och ibland ironisk penndrag skapar Suzanne Brøgger en bok som berör, inspirerar och ifrågasätter. Ja är inte bara en berättelse om ett krossat hjärta, utan också en hyllning till modet att gå sin egen väg, oavsett konsekvenserna. Det är en bok som väcker tankar och känslor, och som kommer att stanna kvar hos läsaren långt efter att sista sidan har lästs.

Frågor och svar om Ja av Suzanne Brøgger

Vad inspirerade Suzanne Brøgger att skriva denna självbiografiska trilogi?

Suzanne Brøgger hämtade inspiration från sitt eget liv och hennes erfarenheter av att navigera i en värld fylld av förväntningar och normer. Genom att skriva om sitt eget uppror mot konventionerna ville hon utforska teman som identitet, kärlek och frihet.

Hur har Ja mottagits av kritiker och läsare?

Boken har hyllats för sin ärlighet, skärpa och djup. Många läsare har berörts av Brøggers modiga skildringar och hennes förmåga att ifrågasätta normer på ett träffande vis. Kritiker har prisat bokens litterära kvaliteter och dess relevans även långt efter publiceringen.

Vem rekommenderas att läsa Ja?
Boken riktar sig till alla som är intresserade av starka kvinnliga röster, självbiografisk litteratur och en kritisk granskning av samhällets normer. Den som uppskattar välskrivna romaner som utmanar och skapar eftertanke kommer att finna stor glädje i att utforska Suzanne Brøggers verk.

Tillbaka till artiklarna