Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Hjalmar Branting och hans tid av Nils-Olof Franzén

historiajalmar Branting och hans tid" är en gripande biografi skriven av Nils-Olof Franzén. Boken kastar ljus över Hjalmar Brantings liv, från hans uppväxt som förmögna professorsson till att bli en ledande gestalt inom den svenska demokratin.

Uppväxt och politiskt engagemang

Redan i tonåren bröt Hjalmar Branting sig ur sin priviligierade miljö och omfamnade de socialistiska idéerna. Han ägnade sitt liv åt arbetarrörelsens strävan efter politiskt inflytande. Genom sitt arbete som tidningsman och riksdagsledamot blev han en central figur i Sveriges politiska landskap.

Familj och kärlek

Hjalmar Branting gifte sig med den självständiga och viljestarka journalisten Anna von Kremer. Deras partnerskap bidrog till Brantings karriär och politiska verksamhet, och deras kärlekshistoria är en viktig del av bokens narrativ.

Författaren Nils-Olof Franzén

Nils-Olof Franzén, född 1916 i Oxelösund och avliden 1997 i Stockholm, var en mångsidig författare verksam under 1900-talet. Han var känd för sin förmåga att skildra historiska personligheter på ett engagerande sätt. Franzéns litterära arv sträcker sig från biografier och essäer till barn- och ungdomsböcker.

Arv och inverkan

Franzéns betydelse för den svenska litteraturen kan inte underskattas. Hans författarskap spände över olika genrer och åldersgrupper, och hans verk fortsätter att fängsla läsare i alla åldrar. Genom sina biografier och essäer bidrog han till att popularisera historiska ämnen och göra dem tillgängliga för en bred publik.

Frågor och svar om "Hjalmar Branting och hans tid" av Nils-Olof Franzén

Vem var Hjalmar Branting?

Hjalmar Branting var en framstående politiker och ledare inom den svenska arbetarrörelsen. Han spelade en avgörande roll i att forma Sveriges politiska landskap under början av 1900-talet.

Vad var Nils-Olof Franzéns främsta bidrag till litteraturen?

Nils-Olof Franzén berikade den svenska litteraturen genom sina biografier och essäer som kastade ljus över historiska personligheter och händelser. Hans verk förblir en viktig del av den svenska litterära kanonen.


Tycker du om Nils-Olof Franzén kan du nog också uppskatta...

Tycker du om Nils-Olof Franzén kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Hjalmar Söderberg, Selma Lagerlöf, mile Zola, Astrid Lindgren, Jan Guillou..

Dessa författare är läsvärda för den som uppskattar Nils-Olof Franzéns verk då de alla, på olika sätt, utforskar mänskliga relationer och samhällsnormer med en djup inlevelse och skicklig karaktärsutveckling. Hjalmar Söderberg och Selma Lagerlöf bjuder på subtila skildringar av människors inre strider, medan Émile Zola och Jan Guillou ger insiktsfulla analyser av samhällets orättvisor. Astrid Lindgrens författarskap kännetecknas av tidlösa berättelser och starka karaktärer som engagerar läsaren.

Tillbaka till artiklarna