Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Harlem Harlem av Lars Ulvenstam

Harlem Harlem är en gripande skildring av New Yorks svarta ghetto, författad av Lars Ulvenstam. I denna bok tar Ulvenstam oss med på en resa genom ett samhälle präglat av fattigdom, segregation, kriminalitet och revolter. Vi möter utslagna fäder och förtvivlade mödrar, barn som lever i slummen och går i skolor där läsning knappt är en möjlighet. Brottslighet och knarkhandel skildras på ett sätt som utmanar våra svenska föreställningar.

Lär känna det svarta självförtroendet

Men Harlem Harlem är inte bara en skildring av mörkret; den lyfter även fram revolten mot dessa förhållanden. Vi får ta del av det nya svarta självförtroendet, fortfarande skört, och den svarta makten som långsamt tar form. Lars Ulvenstam ger oss en unik inblick i ett samhälle och en kultur som ständigt kämpar mot motgångarna.

Om författaren Lars Ulvenstam

Lars Henrik Ulvenstam, född 1921 i Göteborg, var en svensk litteraturvetare, journalist, författare och TV-producent. Han utforskade bl.a. Selma Lagerlöfs verk i sin doktorsavhandling och arbetade som chefredaktör och kulturråd under sin karriär. Ulvenstam belönades med Stora journalistpriset 1974 för sitt betydande bidrag till mediavärlden.

Upptäck en viktig berättelse

Harlem Harlem är en bok som inte lämnar läsaren oberörd. Den erbjuder en djupgående och ibland skoningslös inblick i en verklighet präglad av kamp och hopp. Lars Ulvenstams skildring är både informativ och gripande, och den belyser viktiga frågor som fortfarande är högaktuella i dagens samhälle.

Konfrontera verkligheten i Harlem

Genom att följa Ulvenstams berättelse får vi inte bara en inblick i Harlem utan också en möjlighet att reflektera över vår egen syn på samhället och dess utmaningar. Harlem Harlem är en bok som utmanar, engagerar och lämnar ett bestående intryck.

Frågor och svar om Harlem Harlem av Lars Ulvenstam

Vilka centrala teman behandlar Harlem Harlem?

Harlem Harlem utforskar teman som fattigdom, segregation, kriminalitet, självförtroende och revolter inom New Yorks svarta ghetto.

Vad var Lars Ulvenstams bakgrund och hur påverkade den hans skrivande?

Lars Ulvenstam, en svensk litteraturvetare och journalist, hade en mångsidig karriär som influerade hans förmåga att skildra samhällsfrågor med djup och insikt.

Vad gör Harlem Harlem till en viktig och relevant läsupplevelse idag?

Genom att belysa svåra ämnen som fortfarande präglar samhället erbjuder Harlem Harlem en möjlighet till reflektion och dialog kring viktiga frågor som segregation, kriminalitet och självförtroende.

Tillbaka till artiklarna