Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Endast 49 kr i frakt, oavsett vikt och antal böcker. Läs mer
★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews
Boktips: Gud, makt och pengar av Gustafsson, Arne [red.]

Gud, makt och pengar av Arne [red.] Gustafsson


I boken "Gud, makt och pengar" från 1988, författad av Arne Gustafsson och Bengt Göransson, utforskas den komplexa relationen mellan religion, makt och ekonomi. Genom en mångfacetterad analys av olika religiösa traditioner, inklusive kristendom, islam och hinduism, kastar författarna ljus över hur religion kan användas för att antingen legitimera eller utmana rådande maktförhållanden och ekonomisk ojämlikhet.

Religionens maktspel

Boken granskar hur religiösa texter och ritualer kan tolkas på skiftande sätt för att stödja politiska och ekonomiska agendor. Genom exempel både från historien och samtiden illustreras hur religiösa ledare har utnyttjat sin makt för att upprätthålla traditionella strukturer samtidigt som religiösa rörelser har agerat drivkrafter för social rättvisa och ekonomisk jämlikhet.

Religion och kapitalism

En central diskussion i boken rör den komplexa relationen mellan religion och kapitalism. Författarna ifrågasätter om kapitalismen i sig kan betraktas som en sekulär tro, komplett med sina egna dogmer och ritualer, och resonera kring dess potentiellt negativa inverkan på individuella värderingar och samhället i stort. Genom att belysa hur strävan efter vinst och materialism kan leda till alienation, girighet och miljöförstöring problematiseras kapitalismens roll i det moderna samhället.

Religionens framtid

I det avslutande kapitlet reflekterar författarna över religionens framtid i en globaliserad värld. Trots att samhället förändras argumenterar de för att religion fortfarande har en viktig roll gällande moral och etik, under förutsättning att den kan anpassa sig till de nya sociala och ekonomiska realiteter som präglar vår tid.

Genom att låta sig influeras av teoretiska perspektiv såsom marxistisk sociologi, feministisk teologi och liberation theology samt av tankar från filosofer som Michel Foucault, Pierre Bourdieu och Jürgen Habermas, presenterar Gustafsson och Göransson en tankeväckande och angelägen studie som ger insikter om religionens roll och dess förhållande till makt och pengar i vårt samhälle.

Frågor och svar om Gud, makt och pengar av Arne Gustafsson

Vad gör denna bok unik jämfört med andra verk inom ämnet?

Boken erbjuder en tvärvetenskaplig synvinkel som utforskar kopplingarna mellan religion, makt och ekonomi utifrån olika religiösa perspektiv och teoretiska ramverk.

På vilket sätt belyser författarna religionens potentiella roll för samhällsförändring?

Genom att exemplifiera historiska och nutida händelser visar författarna på hur religion kan vara både en bevarande kraft för status quo och en drivande faktor för social rättvisa och ekonomisk jämlikhet.

Hur tar författarna ställning till kapitalismens inflytande på samhället?

Gustafsson och Göransson utmanar läsaren att reflektera över kapitalismens eventuella roll som en sekulär tro och dess konsekvenser för individens värderingar och samhällets strukturer.
Tillbaka till artiklarna