Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Gift av Gustafson, Bosse

Gift av Bosse Gustafson

En intensiv dag i fjällvärlden: Bosse Gustafsons "Gift"

I Bosse Gustafsons roman "Gift" följer vi en avskild trakt i fjällvärlden under ett enda sommardygn. Huvudpersonerna är få: berättaren, en författare, hans fru som tar ledigt från sitt arbete, och parets lilla son. Handlingen kretsar kring ett vanligt äktenskap fångat i en destruktiv cirkel av tristess. Gustafson lämnar det oklart varför relationen nått denna punkt, men ger ledtrådar genom huvudpersonens berättarröst. Vi ser en skiss av äktenskapet genom hans ögon, i en skakande dubbelbelysning där verklighet och surrealistiska inslag smälter samman.

Skildring av vardagslivet

"Gift" är en plågsamt intensiv skildring av ett äktenskap, som tillsynes bara presenterar vardagens rutiner och trivialiteter. Trots detta, genom att aldrig förlora sitt fokus, får berättelsen en touch av det absurda och bisarra mitt i det enkla sommardagsmålandet. Gustafsons mästerliga sätt att behålla perspektivet ger texten en känsla av både overklighet och smått galenskap.

Bosse Gustafson: En mångsidig konstnär

Författaren Bosse Gustafson, vars egentliga namn var Bo Gustaf Harry Gustafsson, föddes 1924 i Göteborg och avled 1984 i Stockholm. Bortsett från sitt författarskap var han även känd som målare, grafiker och debattör. Genom sin rika konstnärliga bakgrund bidrog Gustafson till litteraturen med en unik och suggestiv berättarröst.

Frågor och svar om "Gift" av Bosse Gustafson

Vad är den centrala tematiken i "Gift"?

"Gift" utforskar teman kring äktenskapets komplexitet, vardagens trivialiteter och den surrealistiska känslan av overklighet.

Vilken betydelse har miljön i boken för berättelsen?

Fjällmiljön fungerar som en isolerad bakgrund där äktenskapets spänningar tydliggörs och intensifieras under det komprimerade tidsförloppet.

Vad skiljer Bosse Gustafsons berättarstil från andra författare?

Gustafsons unika användning av perspektiv och dubbelbelysning ger hans verk en distinkt ton av mystik och galenskap som fängslar läsaren på djupet.

Tillbaka till artiklarna