Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Främlingen av Camus, Albert

Främlingen av Albert Camus

Främlingen är en gripande roman författad av Albert Camus som kastar ljus över livets obegripliga komplexitet. Boken cirkulerar kring huvudkaraktären Meursault, en alldaglig man som genom en serie slumpmässiga händelser hamnar i en situation som förändrar hans liv för alltid.

En ödesdiger dag på stranden

Allt tar sin början en solig dag på stranden, där Meursault, driven av yttre omständigheter och sin egen likgiltighet, utför en handling som för alltid kommer att prägla hans öde. När han ställs inför rätta för mordet tar berättelsen en djupdykning i mänskliga reaktioner och rättvisans sköra balans.

Meursault porträtteras som en man utan starka känslor, en främling i sitt eget liv. Hans likgiltighet inför de normer och förväntningar som samhället har på honom, gör honom till en gåta för både läsaren och de karaktärer som omger honom.

Kampen mot hat och förakt

Meursault möter en värld fylld av hat och förakt, där varje handling, varje ord, blir en nagel i kistan i hans egen rättsprocess.Trots detta förblir han oberörd, ser händelserna passera förbi med en distanserad och oberörd attityd.

Rättegången mot honom blir en prövning av moral och rättvisa, där sanningen är föremål för tolkning och det som borde vara självklart blir alltmer dunkelt. Boken tar oss med på en resa genom mänsklighetens skuggsida, där varje ny sida väcker fler frågor än svar.

En berättelse om likgiltighet och ödets nyckfulla spel

Främlingen utforskar teman som likgiltighet, ödets nyckfullhet och individens existentiella kamp på ett sätt som få andra verk förmår. Genom att skildra Meursaults inre strid och yttre konflikter, väcker Camus frågor kring moral, etik och människans plats i världen.

Denna tidlösa roman, publicerad redan 1942, förblir lika relevant idag som då den skrevs. Med en djup och skoningslös blick på samhällets normer och individens kamp för identitet och sanning, har Främlingen cementerat sin plats som ett av Albert Camus och 1900-talets mest betydelsefulla mästerverk.

Frågor och svar om Främlingen av Albert Camus

Vad är huvudtemat i Främlingen?

Främlingen utforskar teman som likgiltighet, moral, rättvisa och individens plats i samhället. Boken belyser även frågor kring ödets roll i människans liv och den ständiga strävan efter sanning.

Vem är Meursault och varför betraktas han som en främling?

Meursault är huvudkaraktären i boken, en man som genom sin likgiltighet och oberördhet mot samhällets normer betraktas som en främling, både för andra karaktärer i berättelsen och för sig själv. Hans inre kamp och yttre konflikter är centrala för handlingens utveckling.



Tycker du om Albert Camus kan du nog också uppskatta...

Tycker du om Albert Camus kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Franz Kafka, Herman Hesse, James Joyce, Joseph Conrad, Franz Kafka.
Tillbaka till artiklarna