Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Förrädare av Hans Lagerberg

Förrädare är en fascinerande bok skriven av Hans Lagerberg, som tar oss med på en resa genom historien för att utforska konceptet förräderi. Boken kastar ljus över hur termen förrädare kan användas på olika sätt, antingen för att beskriva de som sviker sitt land, politiska motståndare eller till och med i relationer.

Historiens förrädare

I Förrädare börjar författaren med att granska några av historiens mest ökända förrädare, såsom Judas, Brutus och Quisling. Genom en mångfacetterad historisk betraktelse möter vi allt från tyrannmördare till de som anklagats för att vara klassförrädare. Vi får lära känna individer som Anckarström, Dreyfus, Kim Philby och Arne Treholt, vars handlingar har lämnat bestående avtryck i historieböckerna.

Förräderi och rättvisa

Genom att utforska förrädarens roll i ett bredare sammanhang diskuterar boken de moraliska dilemman som uppstår när lojaliteter krockar och människor tvingas göra omöjliga val. Historia, biografi och landsförräderi vävs samman i en tankeväckande berättelse som speglar författarens egna reflektioner och erfarenheter.

En nyanserad betraktelse

I en värld där lojalitet ibland kan leda till intolerans och fiendskap mot de som betraktas som "andra" påminner Förrädare oss om vikten av att ifrågasätta sanningar och avslöja orättvisor. Genom att ifrågasätta enögd lojalitet belyser boken de komplexa egenintressen som kan ligga bakom olika former av förräderi.

Förrädare är en gripande och tankeväckande bok som lockar läsaren att utforska djupare frågor om lojalitet, sanning och rättvisa. Hans Lagerbergs skickliga berättande tar oss med på en resa genom historien och erbjuder en nyanserad syn på vad det innebär att vara en förrädare.

Frågor och svar om Förrädare av Hans Lagerberg

Vilka historiska figurer diskuteras i boken?

I Förrädare granskar författaren några av historiens mest ökända förrädare, inklusive Judas, Brutus, och Quisling, samt andra mer samtida exempel som Anckarström och Kim Philby.

Hur bidrar boken till att utmana vår syn på förräderi?

Genom att utforska olika former av förräderi och dess konsekvenser uppmanar boken läsarna att reflektera över vad det innebär att svika och att ifrågasätta etablerade sanningar.

Vad kan läsarna förvänta sig av att läsa Förrädare?

Förrädare bjuder på en intellektuell resa genom historien, där läsarna får möjlighet att reflektera över moraliska dilemman och mänskliga lojaliteter på ett nyanserat och tankeväckande sätt.

Tillbaka till artiklarna