Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Flyghundarna av Marcel Beyer


Flyghundarna är en gripande skönlitterär roman som tar oss med på en djupdykning i Tredje rikets ljudlandskap. Författaren Marcel Beyer skapar en berättelse fylld av spänning, intriger och emotionella tvister.

Utforskning av människoröstens hemligheter

Vi möter Hermann Karnau, en man med en passion för att utforska människoröstens hemligheter. Som en ljudets arkeolog samlar han in och arkiverar dessa röster på vaxskivor, hämtade från olika sammanhang. Hans arbete leder honom till fronten under andra världskriget, där han dokumenterar de ljud som uppstår från sårade och döende soldater.

Rashygieniska experiment och manipulation

Karnau blir senare en del av ett SS-projekt som syftar till att utforska rashygieniska aspekter av rösten och experimentellt manipulera människors talorgan. Genom grymma experiment på fångar från koncentrationslägren försöker man bringa klarhet i dessa frågor, vilket leder till djupt moraliska och etiska dilemman.

En oskuldsfull avlyssnare

I en komplex växelsång får vi även följa Helga, dotter till Joseph Goebbels, som ofrivilligt blir en oskuldsfull avlyssnare av det politiska hatets retorik. Hennes öde flätas samman med Karnaus i en berättelse om vänskap och förlust som sträcker sig ända till de sista dagarna i Hitlers bunker i berlin.

Marcel Beyers mästerliga skildring av röster från tysklands nära förflutna ger oss en inblick i makten som akustiskt fenomen och det kusliga i att manipulera människors röster för politiska syften.

Om författaren Marcel Beyer

Marcel Beyer, född 1965 i Kiel, är en framstående tysk författare som har belönats med bland annat Georg Büchner-priset. Hans skickliga prosa och förmåga att blanda dokumentära och fiktiva element har gjort honom till en central gestalt inom den tyska litteraturen. Med verk som Flyghundarna och Kaltenburg har Beyer cementerat sin plats som en av de mest intressanta författarna i den samtida litterära världen.

Frågor och svar om Flyghundarna av Marcel Beyer

Vad inspirerade Marcel Beyer att skriva Flyghundarna?

Marcel Beyers intresse för människorösten och dess potentiella manipulation i en historisk kontext, samt det akustiska landskapets roll i politiska sammanhang, var centrala motiv bakom skapandet av Flyghundarna.

Hur har kritiker och läsare mottagit romanen?

Flyghundarna har hyllats för sin originella berättarstil, skickliga karaktärsutveckling och djupa tematik. Kritiker och läsare har imponerats av Beyers förmåga att skapa en suggestiv och tankeväckande läsupplevelse.

Vilken roll spelar ljud och röster i handlingen?

Ljud och röster fungerar som centrala motiv i romanen, och de används som redskap för att utforska mänsklighetens mörkare sidor, inklusive manipulation, hatets retorik och ideologisk fanatism.

Tillbaka till artiklarna