Flickan och skulden av Katarina Wennstam
En stark skildring av vår samhälles syn på våldtäkt
I boken "Flickan och skulden" av Katarina Wennstam följer vi tonårstjejen Jonna, vars liv förändras dramatiskt efter en fest. Jonna har utsatts för en fruktansvärd handling där en krycka har förts in i hennes underliv, vilket leder till att hon kallas för "kryckhoran" på stan. Boken tar oss också med till berättelsen om Lena, som faller offer för en gruppvåldtäkt. I rättegångsprotokollet beskrivs vad Lena hade på sig vid tillfället, vilket visar på en problematisk syn på våldtäktsoffer.
Reflektion över samhällets syn på våldtäkt
Wennstam granskar i denna bok det sexuella våldet och ställer frågor kring huruvida det har blivit grövre och om synen på våldtäkt har förändrats, både bland ungdomar, i media och inom domstolsväsendet. Är det så att gamla föreställningar om kvinnors och mäns rätt fortfarande är dominerande? Med skärpa och insikt belyser författaren dessa viktiga frågeställningar.
Katarina Wennstam är en inflytelserik röst i debatten om mäns övergrepp mot kvinnor. Genom sina reportageböcker, inklusive "Flickan och skulden" från 2002, har hon lyft fram viktiga ämnen som fått stor uppmärksamhet och blivit prisbelönade. Hennes engagemang för mänskliga rättigheter och för att synliggöra de strukturer som ligger till grund för våld och övergrepp är tydligt i hennes författarskap.
Frågor och svar om "Flickan och skulden" av Katarina Wennstam
Vad är huvudtemat i boken?
Huvudtemat i boken är samhällets syn på våldtäkt och dess konsekvenser för offren.
Vem rekommenderas att läsa denna bok?
"Flickan och skulden" är en viktig läsning för alla som är intresserade av frågor som rör mänskliga rättigheter, genusnormer och samhällets ansvar för att bekämpa sexuellt våld.
Hur bidrar boken till den pågående debatten om våldtäkt?
Genom att lyfta fram konkreta fall och problematisera synen på våldtäkt bidrar boken till att öka medvetenheten kring dessa frågor samt uppmuntrar till fortsatt diskussion och handling.