Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Flickan och skammen av Wennstam, Katarina

Flickan och skammen av Katarina Wennstam

Flickan och skammen är en kritisk och djupt engagerande utforskning av kvinnlig sexualitet och ryktesspridning, skriven av den banbrytande författaren Katarina Wennstam. I denna bok tar Wennstam oss med på en resa genom det komplicerade landskapet av skam och förtryck som kvinnor och flickor har konfronterats med genom historien.

En djupdykning i kvinnlig sexualitet och stigmatisering

Genom att undersöka hur kvinnor och flickor kontinuerligt stämplas och begränsas på grund av sin sexualitet, avslöjar Flickan och skammen de djupt rotade strukturerna av förtryck och fördomar som fortfarande präglar samhället idag. Wennstam lyfter fram det absurda i hur en ung flicka som tar plats eller visar sin sexualitet genast riskerar att stämplas som en "hora" eller "slampa", oavsett om det finns någon grund för dessa påhittade rykten eller inte.

Det destruktiva fenomenet ryktesspridning

Genom att belysa det destruktiva och smärtsamma fenomenet ryktesspridning sätter Flickan och skammen fingret på den snåriga relationen mellan sexualitet, skam och makt. Wennstam utforskar hur en oskyldig handling eller ett missförstånd snabbt kan förvandlas till en livslång börda av skam och förnedring, och hur dessa falska rykten kan förstöra en persons liv utan någon form av rättvisa eller återgärd.

I linje med Wennstams tidigare banbrytande verk, såsom Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman, ger Flickan och skammen en röst åt de som har tystats och osynliggjorts i samhällets skuggor. Det är en bok som inte bara informerar och upplyser, utan som också utmanar läsaren att omvärdera och ifrågasätta de normer och strukturer som fortsätter att forma vår syn på kvinnlig sexualitet och skam.

En omskakande och nödvändig läsupplevelse

Flickan och skammen erbjuder en omskakande och nödvändig läsupplevelse för alla som är intresserade av att fördjupa sig i frågor som rör jämställdhet, sexualitet och makt. Med sitt suggestiva språk och sin skarpa analys är detta en bok som inte lämnar någon oberörd, och som har potential att förändra hur vi ser på och talar om dessa centrala ämnen i samhällsdebatten.

Frågor och svar om Flickan och skammen av Katarina Wennstam

Vad gör Flickan och skammen unik jämfört med andra böcker inom ämnet?

Flickan och skammen skiljer sig från andra böcker genom sin fokuserade och djupt engagerande utforskning av kvinnlig sexualitet, ryktesspridning och skam. Wennstam lyckas inte bara belysa de strukturer som ligger till grund för förtrycket av kvinnor och flickor, utan också att ge en röst åt de som alltför ofta förblir tystade i samhällets dunkla vrår.

Vem bör läsa denna bok och varför?

Flickan och skammen vänder sig till alla som är intresserade av att förstå de komplexa dynamikerna kring kvinnlig sexualitet, ryktesspridning och skam. Boken är särskilt relevant för de som engagerar sig i frågor som rör jämställdhet, maktstrukturer och samhällets syn på sexualitet, och som är villiga att bli utmanade i sitt tänkande.

Tack vare sin kritiska och insiktsfulla analys är Flickan och skammen en oumbärlig läsning för alla som strävar efter ett mer rättvist och inkluderande samhälle, fritt från fördomar och förtryck.

Tillbaka till artiklarna