Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Flickan i stadsgården av August Blanche

En spännande litterär resa genom Stockholm

August Blanches roman Flickan i stadsgården, publicerad 1847, tar läsarna med på en fängslande resa genom Stockholm. Handlingen kretsar kring Adolf Axners barndom och hans senare äventyr som provinsialläkare och frontkämpe mot koleran i Ryssland. Blanche utforskar teman som ungdom, kärlek och äventyr i denna gripande berättelse.

Stockholms atmosfär och Axners äventyr

I centrum för berättelsen står den vackra staden Stockholm, vars atmosfär och gator blir en levande bakgrund för karaktärernas upplevelser och val. Adolf Axners resa som provinsialläkare tar honom genom stadens gränder och utmaningar, samtidigt som han ställs inför livets svårigheter och skörhet.

Ett verk av August Blanche

August Blanche, författaren bakom denna gripande roman, föddes i Stockholm 1811. Han var inte bara en författare utan även dramatiker, journalist, politiker och publicist. Blanche lyckas väva samman historiska händelser och filosofiska tankar på ett sätt som engagerar läsaren och väcker tankar om livet, kärleken och ungdomens roll i samhället.

I Flickan i stadsgården får läsaren ta del av Blanches skarpa observationer och djupa insikter, allt inbäddat i en fängslande kärleks/äventyrsberättelse. Genom att ge röst åt sina egna åsikter och idéer bidrar Blanche till att lyfta fram ungdomens betydelse och framtida potential.

En minnesvärd passage i boken är när förolämpningen "luspudel" myntas av Blanche, vilket blir en del av bokens unika karaktär och språk.

Frågor och svar om Flickan i stadsgården av August Blanche

Vad är den centrala handlingen i Flickan i stadsgården?

Den centrala handlingen kretsar kring Adolf Axners barndom och hans senare äventyr som provinsialläkare och frontkämpe mot koleran i Ryssland.

Vilka teman utforskar August Blanche i denna roman?

August Blanche utforskar teman som ungdom, kärlek, äventyr och samhällets förväntningar på individens utveckling och växt.

Vad är författarens, August Blanches, bakgrund?

August Blanche, född 1811 i Stockholm, var en svensk författare, dramatiker, journalist, politiker och publicist som lyckades skapa en unik plats i den svenska litteraturen.

Tillbaka till artiklarna