Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Facit till mina böcker och filmer av Vilgot Sjöman

Facit till mina böcker och filmer av Vilgot Sjöman

Facit till mina böcker och filmer är en gripande berättelse av författaren Vilgot Sjöman. I denna bok tar Sjöman oss med på en resa genom de nyckelpersoner som har format hans liv - kvinnorna. En central och laddad episod framträder, när två hemligheter plötsligt avslöjas.

Om författaren Vilgot Sjöman

Den svenska författaren och filmregissören Vilgot Sjöman (1924-2006) var en kontroversiell och betydande gestalt inom svensk kultur under 1960- och 1970-talen. Känd för banbrytande filmer som "491", "Jag är nyfiken - gul" och "Jag är nyfiken - blå", skapade Sjöman verk som öppet och realistiskt utforskade sexuella ämnen.

Om Vilgot Sjömans skapande

Född i Stockholm och uppvuxen i en arbetarfamilj, inledde Sjöman sin karriär vid Dramatiska Institutet innan han blev skådespelare och regiassistent. Genom egna filmer och skrifter granskade Sjöman samhällskritiska ämnen som sexualitet, klass och politik med skicklighet och visuell bravur.

Sjömans verk, inklusive romaner, noveller, teaterpjäser och filmmanus, har kvar sin relevans och diskuteras än idag. Trots att han ofta provocerade och anklagades för politiska ståndpunkter och pornografi, var Sjöman en framstående gestalt inom svensk film och litteratur.

Med en inspiration hämtad från författare som Ingmar Bergman och regissörer som Jean-Luc Godard och Michelangelo Antonioni, samt influenser från den franska nya vågen, lämnade Sjöman ett betydande avtryck inom konstvärlden och fortsätter att vara en viktig röst.

Frågor och svar om "Facit till mina böcker och filmer" av Vilgot Sjöman

Vad är huvudtemat i boken?

Huvudtemat i boken kretsar kring de avgörande kvinnorna som har påverkat författarens liv och en specifik episod där två hemligheter avslöjas.

Vilka är några av Vilgot Sjömans mest banbrytande filmer?

Några av Sjömans mest banbrytande filmer inkluderar "491", "Jag är nyfiken - gul" och "Jag är nyfiken - blå", som utforskade sexuella ämnen på ett öppet och realistiskt sätt.

Hur påverkade Vilgot Sjömans bakgrund hans konstnärskap?

Sjömans uppväxt i en arbetarfamilj och hans studier vid Dramatiska Institutet formade hans samhällskritiska syn och starka visuella stil i hans filmer och skrifter.


Tycker du om Vilgot Sjöman kan du nog också uppskatta...

Tycker du om Vilgot Sjöman kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Ingmar Bergman, Jean-Luc Godard, Michelangelo Antonioni, och den franska nya vågen.

Ingmar Bergman, Jean-Luc Godard, Michelangelo Antonioni och den franska nya vågen utmärker sig genom sitt innovativa berättande och djupa utforskande av mänskliga relationer och existentiella frågor. Deras verk liknar Vilgot Sjömans i sin djupa psykologiska analys och visuella berättande. Genom sina unika berättartekniker och existentiella teman erbjuder dessa författare en tankeväckande läsupplevelse för den som uppskattar Vilgot Sjömans subtila och intellektuella stil.

Tillbaka till artiklarna