Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

En lampa som gör mörker av Per Odensten

En mörk och gripande berättelse om ondska och frihet

I boken En lampa som gör mörker tar författaren Per Odensten oss med på en resa in i det framtida århundradet, till ett läger präglat av ohyggliga händelser. Efter år av förfall rustas plötsligt lägret upp och en stor grupp flyktingar anländer. När några fångar insjuknar i en mystisk sjukdom sprider sig misstankar om experiment, och ett uppror bryter ut bland lägerfångarna. Våldet som ska befria riktar sig emellertid också inåt, och handlingen blir en kamp för överlevnad och frihet.

En fortsättning på en litterär sensation

År 1981 gjorde Per Odensten stor succé med sin debutroman Gheel, och nu, arton år senare, återvänder han med En lampa som gör mörker. Boken är en storslagen skildring av vår tids mest centrala erfarenheter, där ondska och våld möter möjligheten till frihet. Precis som i sin tidigare roman strävar Odensten efter att fånga andan i samtiden och gestalta den på ett sätt som är både tankeväckande och litterärt engagerande.

En djuplodande utforskning av samtiden

I En lampa som gör mörker använder Per Odensten lägervåldet som en huvudsymbol för att utforska och skildra vår tid. Boken är en idéroman som trots sitt filosofiska djup aldrig tummar på den litterära kvaliteten eller språkets gestaltande kraft. Genom en stark berättarstil och en gripande atmosfär lyckas Odensten fånga essensen av vår tid och ge röst åt dess mest presserande frågor.

Upptäck en dystopisk värld fylld av spänning och reflektion

En lampa som gör mörker bjuder in läsaren till en mörk och dystopisk värld där slutet på historien ännu inte är skrivet. Genom en skicklig blandning av spänning, reflektion och samhällskritik lyckas Per Odensten skapa en roman som berör och utmanar på djupet. Med sitt säkra språk och sin förmåga att fånga läsarens uppmärksamhet är En lampa som gör mörker en bok som står ut i mängden och lämnar ett starkt avtryck i sinnet.

Frågor och svar om En lampa som gör mörker av Per Odensten

Vad inspirerade Per Odensten att skriva En lampa som gör mörker?

Per Odensten inspirerades av den rådande tidsandan och önskade att skildra de centrala erfarenheterna av ondska, våld och frihet på ett nyskapande och tankeväckande sätt.

Vad utmärker Odenstens skrivande i En lampa som gör mörker jämfört med hans tidigare verk?

I En lampa som gör mörker fördjupar Per Odensten sitt grepp om samtidens dilemman och låter lägervåldet symbolisera de mest akuta frågorna i vår tid, vilket ger romanen en unik och gripande dimension.

Vilken känsla vill Per Odensten förmedla till läsaren genom En lampa som gör mörker?

Genom En lampa som gör mörker strävar Per Odensten efter att väcka läsarens medvetenhet och reflektion kring de mörka och komplexa sidorna av vår samtid, samtidigt som han utforskar möjligheterna till förändring och frihet.

Tillbaka till artiklarna