Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf

En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf

Kortromanen "En herrgårdssägen", skriven av Selma Lagerlöf och publicerad 1899, bjuder på en fängslande berättelse inramad av en mångfald karaktärer och spännande förvecklingar. Handlingen tar läsaren genom övernaturliga världar och realistiska värmländska miljöer, vilket skapar en gripande upplevelse.

En spännande handling med djup

I "En herrgårdssägen" möter vi karaktären Gunnar, en ung man som avviker från sina studier för att ge sig ut i världen med sin fiol. På vägen räddar han Ingrid, en föräldralös flicka, från en fruktansvärd öde. Denna oväntade handling sätter igång en kedja av händelser som leder till passionerad kärlek och tillfrisknande från Galenskapen.

En litterär skatt med kulturell påverkan

"En herrgårdssägen" har inte bara fångat läsare världen över utan även inspirerat olika konstnärliga uttryck som opera, teater, film och serier. Psykoanalytiker har även visat stort intresse för romanens fantastiska berättelse, där till och med Sigmund Freud själv tros ha läst den i tysköversättning.

Författaren Selma Lagerlöf: En litterär ikon

Selma Lagerlöf, född 1858 i Värmland, är en av Sveriges mest folkkära och internationellt erkända författare. Hennes verk berör läsare med en blandning av mystik, realism och en passionerad kärlek till sin hembygd. Hennes debutroman "Gösta Berlings saga" blev genast uppmärksammad och etablerade henne som en betydande röst i svensk litteratur.

Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909 som den första kvinnan någonsin. Lagerlöfs verk, präglade av starka moraliska teman och en djup förankring i den nordiska folktron, fortsätter att fascinera och berika läsare över hela världen.

Frågor och svar om "En herrgårdssägen" av Selma Lagerlöf

Vilka är de centrala teman som Selma Lagerlöf utforskar i "En herrgårdssägen"?

I "En herrgårdssägen" utforskar Lagerlöf teman som kärlek, galenskap, rättvisa och passion. Genom karaktärernas öden och val vävs en gripande berättelse som berör läsare på djupet.

Vad skiljer "En herrgårdssägen" från Selma Lagerlöfs andra verk?

"En herrgårdssägen" sticker ut genom sin komplexa berättelse och övernaturliga inslag, vilket ger en unik läsupplevelse jämfört med Lagerlöfs andra verk. Trots dess ringa omfång bjuder romanen på en rik och mångfacetterad värld.

Denna beskrivning ger en inblick i den gripande berättelsen i "En herrgårdssägen", skriven av den framstående författaren Selma Lagerlöf. Med djupa teman och en mångfaldig handling fortsätter denna bok att fängsla läsare och inspirera konstnärliga tolkningar världen över.


Tycker du om Selma Lagerlöf kan du nog också uppskatta...

Tycker du om Selma Lagerlöf kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Astrid Lindgren, Gustaf Fröding, Victor Rydberg, Astrid Lindgren, August Strindberg.

Dessa författare är läsvärda för Selma Lagerlöf-fans av olika anledningar. Astrid Lindgrens fantasifulla berättelser och karaktärer tilltalar liknande teman som Lagerlöfs verk. Gustaf Frödings poetiska skildringar av människors innersta känslor och Victor Rydbergs episka sagovärld kan attrahera de som uppskattar Lagerlöfs berättarkonst. August Strindbergs djupa psykologiska porträtt av mänskliga relationer ger en annan dimension som kan locka Lagerlöf-entusiaster.

Tillbaka till artiklarna