Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Den tionde mannen av Greene, Graham

Den tionde mannen av Graham Greene

En gripande skildring av överlevnad och moraliska dilemman

I Graham Greenes roman Den tionde mannen kastas läsaren in i det krigshärjade Europa under andra världskriget. Huvudpersonen Louis Chavel, en förmögen jurist, hamnar plötsligt i Gestapos klor och anklagas för att ha stöttat motståndsrörelsen. Han tvingas utstå förhör och tortyr i en kamp för att överleva.

En chans att rädda sitt liv genom en grym lottdragning

När hotet om avrättning blir alltmer påtagligt erbjuds Chavel en möjlighet att undkomma - genom att delta i en brutal lottdragning där en av tio män ska avrättas. I en desperat handling offrar Chavel allt hopp om räddning, i hopp om att någon annan ska ta hans plats.

Utforskande av mänsklig desperation och moraliska dilemman

Greenes berättelse utforskar Chavels strävan efter överlevnad och de moraliska dilemman han konfronteras med i en krigets brutalitet. Teman som feghet, mod och den mänskliga viljan att leva under extrema omständigheter ställs i centrum, och läsaren dras in i en värld av panik och desperation.

I Den tionde mannen målar Greene upp en mörk och skoningslös bild av krigets verkliga ansikte och de förödande konsekvenserna det har på individen. Genom Chavels öde utforskar romanen djupet av den mänskliga viljan och det ofattbara priset för överlevnad.

Författaren Graham Greenes mörka och komplexa värld

Graham Greene (1904-1991) var en framstående brittisk författare och journalist, vars verk står som klassiker inom den engelska skönlitteraturen. Med en distinkt stil och en förmåga att skapa intrikata psykologiska thrillers, utforskade Greene teman som moral, religion och politik.

Greenes katolska tro och personliga erfarenheter som journalist under kriget präglade hans författarskap. Hans engagemang för social rättvisa och djupa fascination för mörka och komplexa karaktärer genomsyrar hans verk, inklusive Den tionde mannen.

Frågor och svar om "Den tionde mannen" av Graham Greene

Vad är huvudtemat i "Den tionde mannen"?

Huvudtemat i romanen "Den tionde mannen" är överlevnad under extrema omständigheter och de moraliska dilemman en individ kan ställas inför i krigets brutalitet.

Hur påverkade Graham Greenes katolska tro hans författarskap?

Graham Greenes katolska tro var en stark inspirationskälla för hans författarskap och präglade många av hans verk med moraliska och existentiella frågeställningar.

Vilka är några av de litterära kännetecken som är typiska för Graham Greenes romaner?

Greenes romaner kännetecknas ofta av psykologiska thrillers, mörk humor, komplexa karaktärer och en undersökning av moraliska och politiska frågor.

Tillbaka till artiklarna