Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Boktips: Årsklass 39 av Olsson, Jan Olof

Årsklass 39 av Jan Olof Olsson

En gripande skildring av 30-talets Stockholm i "Årsklass 39" av Jan Olof Olsson

I romanen "Årsklass 39", författad av Jan Olof Olsson, tas läsaren med på en resa tillbaka till 1930-talets Stockholm. Handlingen utspelar sig mellan åren 1931 och 1939 och kretsar kring en pojkes uppväxt i den pulserande huvudstaden. Genom detaljerade beskrivningar återupplivar författaren stadens atmosfär, med dess steniga gator och livliga aktiviteter.

En resa genom uppväxten

Vi följer huvudpersonen från spänningen av att smyga in på en boxningsmatch på Kostadion till rädslan för att mobiliseras till den finska gränsen under andra världskrigets början. I möten med nazister, gangstrar och flickor gestaltas en värld fylld av drömmar, ideal och våldsamheter. Olsson lyckas på ett unikt sätt skildra både den yttre världen och den inre kampen hos huvudpersonen, med en blandning av vemod, humor och sakkunskap.

Vänskap, kärlek och uppväxt

"Årsklass 39" är inte bara en tidsresa tillbaka till 30-talets Stockholm utan även en djuplodande berättelse om vänskap, kärlek och uppväxt. Jan Olof Olssons debutroman har blivit en älskad bok för läsare i alla åldrar, tack vare dess gripande skildringar och mästerliga berättarteknik. Boken fångar trettiotalets anda samtidigt som den berör med sin tidlösa tematik.

1931 inleds romanen med en pojkes äventyr när han klättrar in över planket till Kostadion för att se en boxningsmatch. År 1939 avslutas berättelsen med samma pojke som gömmer sig i ett ridhus för att undvika mobiliseringen till finska gränsen. Mellan dessa två händelser växer och mognar Stockholmspojken, som huvudpersonen kretsar kring.

"Årsklass 39" är en bok som med sin blandning av vemod, humor, sakkunskap och inlevelse har blivit en klassiker att älska, inte bara för dem som själva upplevde trettiotalet. Jan Olof Olsson (1920-1974) var en mångsidig svensk författare, journalist och historiker, mest känd för sina historiska romaner som fångar läsarens intresse och fantasi.

Frågor och svar om "Årsklass 39" av Jan Olof Olsson

Vad är handlingen i "Årsklass 39"?

"Årsklass 39" följer en pojkes uppväxt i 1930-talets Stockholm, från spänningen av boxningsmatcher på Kostadion till rädslan för mobilisering under andra världskrigets utbrott. Genom möten med olika individer gestaltas en värld av drömmar, ideal och våldsamheter.

Vad gör "Årsklass 39" unik?

Jan Olof Olssons skildring av både den yttre världen och den inre kampen hos huvudpersonen, med en blandning av vemod, humor och sakkunskap, gör "Årsklass 39" unik och gripande. Boken lyckas fånga trettiotalets anda samtidigt som den berör med sin tidlösa tematik om vänskap, kärlek och uppväxt.


Tycker du om Jan Olof Olsson kan du nog också uppskatta...

Tycker du om Jan Olof Olsson kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Selma Lagerlöf, Ernest Hemingway, John Steinbeck, Vilhelm Moberg, August Strindberg..

Selma Lagerlöf, Ernest Hemingway, John Steinbeck, Vilhelm Moberg och August Strindberg är alla författare som delar Jan Olof Olssons fokus på berättande och karaktärsutveckling. Lagerlöfs sagolika berättarstil, Hemingways enkla språk och starka karaktärer, Steinbecks djupa mänskliga skildringar, Mobergs episka historier och Strindbergs psykologiska djup gör dem alla läsvärda för den som uppskattar Olssons inlevelsefulla och mångfacetterade litterära verk.

Tillbaka till artiklarna