Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Antigone av Sofokles

Antigone av Sofokles är en gripande och tidlös tragedi som utforskar teman som lojalitet, konflikt och plikt. I detta dramatiska verk möter vi huvudpersonerna kung Kreon och Antigone, vars starka övertygelser leder till en ofrånkomlig kamp.

En kamp mellan plikter

Kung Kreon har utfärdat en order som förbjuder begravning av Antigones bror, Polyneikes, som har angripit sin hemstad. Trots risken för sitt eget liv bestämmer sig Antigone för att trotsa kungen och följa de oskrivna lagar som kräver en hedersam begravning.

Lojalitet mot staten står i konflikt med lojalitet mot familjen, och ingen är beredd att ge vika. Konflikten eskalerar när Kreon och Antigone står obönhörligt emot varandra, och tragedin blir oundviklig.

En nyöversättning med kommentarer

Denna utgåva av Antigone inkluderar en nyöversättning av verket, tillsammans med kommentarer av Jan Stolpe och Lars-Håkan Svensson. Genom deras analyser och insikter får läsaren en djupare förståelse för den intensiva dramatik som Sofokles skapade redan på 400-talet f.Kr.

Lars-Håkan Svensson har även bidragit med ett nytt förord till denna utgåva från 2013, vilket ytterligare berikar läsupplevelsen och ger nya perspektiv på Sofokles mästerverk.

Antigone är en tidlös berättelse som fortsätter att fascinera och beröra läsare över hela världen, och denna nya utgåva gör verket tillgängligt på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.

Frågor och svar om Antigone av Sofokles

Vad är huvudtemat i Antigone?

Huvudtemat i Antigone är konflikten mellan lojalitet mot staten och lojalitet mot familjen, samt de moraliska och etiska dilemman som uppstår när dessa två värden kolliderar.

Vilken roll spelar kung Kreon i dramat?

Kung Kreon representerar auktoriteten och statens lagar i dramat. Hans konflikt med Antigone är en central del av berättelsen och utforskar maktdynamik och rättvisa.

Varför är Antigone en så viktig karaktär?

Antigone symboliserar motståndet mot orättvisa och envälde. Hennes handlingar och övertygelser visar mod, lojalitet och uppoffring för det som är rätt, vilket gör henne till en oförglömlig karaktär i litteraturen.

Tillbaka till artiklarna