Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Jag av Per I. Gedin

En konstnärs porträtt: Per I. Gedins biografi om Carl Larsson

I Per I. Gedins biografi "Jag", utforskar författaren livet och konsten hos den självmedvetne konstnären Carl Larsson. Larsson, född 1853 och död 1919, var en komplex individ vars akvareller från hemmet i Sundborn har blivit ikoniska. Trots sin popularitet visar Gedin en ny och djupare bild av Larsson, vars konst även fungerade som ett skydd mot de inre demonerna.

Ungdomens radikalism och kulturlivets sköra trådar

Genom Gedins berättelse får vi insyn i Larssons ungdoms radikalism och strider, vilka formade honom som konstnär och människa. Vi får följa med på resan genom Larssons lyckliga äktenskap med Karin och utforska 1890-talets pulserande kulturliv som präglade denna era. Larsson levererar inte bara yta och vacker skönhet i sina verk, utan Gedin lyfter även fram de sena årens grubbel och inre kamp.

En djupdykning i konstnärens själ

Genom denna gedigna biografi får läsaren en möjlighet att förstå Carl Larsson på ett nytt sätt. Boken avslöjar nyanserna i Larssons personlighet och konstnärliga vision, samtidigt som den ger en inblick i den tidens kulturliv och samhällsklimat. "Jag" är en resa genom en konstnärs själ, målad i ord av Per I. Gedin.

Frågor och svar om "Jag" av Per I. Gedin

Vem var Carl Larsson och varför är han en sådan betydelsefull konstnär?

Carl Larsson var en svensk konstnär född 1853, känd för sina akvareller och porträtt. Han är betydelsefull för sin förmåga att fånga vardagens enkelhet och skönhet i sina verk, samtidigt som han experimenterade med ljus och färg på ett unikt sätt.

Hur skiljer sig Per I. Gedins biografi om Carl Larsson från tidigare verk om konstnären?

Gedins biografi ger en mer nyanserad och djupgående bild av Carl Larsson som person och konstnär. Genom att utforska Larssons inre demoner och det kulturliv han levde i, ger Gedin en unik inblick i Larssons liv och verk.

Vilka läsare skulle dra nytta av att läsa "Jag" av Per I. Gedin?

Alla som är intresserade av konst, historia och biografier skulle dra nytta av att läsa "Jag". Boken erbjuder en fängslande inblick i en konstnärs liv och är både lärorik och underhållande för alla som uppskattar konstens värld.

Tillbaka till artiklarna