Gå vidare till innehåll

Vi älskar böcker, gör du?

★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Endast 49 kr i frakt, oavsett vikt och antal böcker. Läs mer
★ ★ ★ ★ ★ | 4,9 / Google Reviews

Modernism | Gustav Sandgren

Gustav Sandgren kan betraktas som en del av den litterära riktningen Modernism genom sin poetiska stil, starka närvaro av naturen och strävan efter att skapa en ny, autentisk svensk litteratur. Tillsammans med gruppen 'Fem unga' inspirerades han av modernismen och primitivismen, vilket präglade hans verk.

Född i Östergötlands idylliska landskap 1904, kom Gustav Sandgren att bli en av Sveriges mest folkkära författare. Hans verk, präglade av en stark realism och poetisk ton, skildrar ofta den svenska landsbygden och dess invånares liv och kamp.

Sandgren debuterade 1929 med romanen 'Gunnar. Historien om massans kamp till seger', men det var med 'Skymningssagor' (1936) som han fick sitt stora genombrott. Denna novellsamling, med sagomotiv hämtade från den svenska folktron, trollband läsare i alla åldrar och cementerade Sandgrens position som en mästare i berättarkonsten.

Genom sin karriär var Sandgren produktiv och genrebred. Han skrev romaner, diktsamlingar, reseskildringar, sagor, noveller och barnböcker. Bland hans mest kända verk märks romanen 'Du bittra bröd' (1935) med starka självbiografiska inslag, och den poetiska trilogin bestående av 'Liv ge oss svar' (1949), 'David blir människa' (1943) och 'Ungdomens hunger' (1960).

Sandgrens stil präglas av en poetisk lyriskhet och en stark närvaro av naturen. Han skildrar ofta den svenska landsbygdens hårda villkor, men med en blick full av medkänsla och kärlek till sina karaktärer. Hans språk är rikt och målande, och han har en förmåga att fånga den svenska själens innersta väsen.

Sandgren var en del av den litterära gruppen 'Fem unga' tillsammans med Harry Martinson, Artur Lundkvist, Erik Asklund och Josef Kjellgren. Gruppen var inspirerad av modernismen och primitivismen, och de strävade efter att skapa en ny, mer autentisk svensk litteratur. Sandgren var också en flitig översättare, och han introducerade verk av bland annat den norske författaren Tarjei Vesaas till den svenska publiken.

Gustav Sandgren avled 1983 på Lidingö, men hans verk lever vidare och fortsätter att beröra och inspirera läsare. Han betraktas som en av de viktigaste svenska författarna under 1900-talet, och hans bidrag till den svenska litteraturen är ovärderligt.

Foto:
Tillbaka till artiklarna