Gå vidare till innehåll

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Vi älskar böcker, gör du?

Kerstin Ekman. Fotograf: Thron Ullberg

Kerstin Ekman: Komplexitet, socialt engagemang och kärlek till naturen

Copyright/fotograf: Thron Ullberg

Kerstin Ekman, född 1933 i Risinge, Östergötland, är utan tvekan en av Sveriges mest framstående författare. Med en karriär som spänner över decennier har Ekman gång på gång lyckats skriva verk som fångar sin tids anda och tematik. Men vem är hon, och vilka är hennes mest kända verk?

Från deckare till djuplodande romaner

Kerstin Ekman debuterade som författare 1959 med deckarromanen 30 meter mord och fortsatte att skriva inom genren de följande åren. Hon fick snabbt erkännande och belönades 1961 med Expressens Sherlockpris för romanen De tre små mästarna. Trots sin tidiga framgång inom deckargenren, skulle Ekmans författarskap komma att genomgå en betydande förändring.

I början av 1970-talet svängde Ekman stilen mot mer psykologiska och sociala romaner. Hennes kanske mest kända verk är romansviten Kvinnorna och staden (1974-1983), som skildrar kvinnors liv i Katrineholm under industrialiseringen.

Utmärkelser och återkomst till deckargenren

1993 gjorde Ekman en spektakulär återkomst till deckargenren med romanen Händelser vid vatten, som belönades med det prestigefyllda Augustpriset. Denna bok handlar om en serie mord i en liten by i Norrland och har filmatiserats två gånger.

Tematik och stil

Komplexitet

Kerstin Ekmans verk är kända för sin komplexitet. Hon arbetar med flera lager av mening och innehåll, vilket gör hennes böcker till tankeväckande läsning.

Socialt engagemang

Ekman är inte bara en författare; hon är också en engagerad samhällsdebattör. Detta återspeglas i hennes verk, som ofta präglas av ett starkt socialt engagemang.

Kärlek till naturen

En annan distinkt aspekt av Ekmans författarskap är hennes kärlek till naturen. Denna tematik kommer starkt fram i hennes trilogi om vargar, där den första delen, Vargskinnet, utkom 2003. Trilogin skildrar människans förhållande till naturen och djuren.

Influenser och arvet efter Kerstin Ekman

Kerstin Ekmans mångfacetterade författarskap har inte bara formats genom en personlig utveckling, utan även genom en rad olika influenser. Hon har uttryckt att Selma Lagerlöf är hennes favoritförfattare och att hon inspirerats av Lagerlöfs berättarkonst och kärlek till naturen.

Dorothy Sayers, känd för sina komplexa karaktärer och sociala engagemang, är en annan författare som Ekman hyllar. Och inte minst har Tove Jansson, mest känd för Mumintrollen, gjort intryck på Ekman med sin fantasifulla värld och skildringar av naturen.

Ekmans förmåga att fängsla läsare har också gjort henne till en förebild för nya generationer av författare. Kristina Sandberg har till exempel sagt att Ekman är en av hennes största förebilder, särskilt när det kommer till komplexa kvinnoskildringar. Jonas Hassen Khemiri har lyft fram Ekmans sociala engagemang och skildringar av utanförskap som viktiga influenser i sitt eget skrivande. 

Så, Kerstin Ekman är inte bara en produkt av sina egna erfarenheter och influenser, hon är också en influens i sig. Hennes verk har uppenbarligen en långtgående inverkan, som sträcker sig över olika genrer och generationer. Det är detta arv, präglat av social medvetenhet, en djup kärlek till naturen och en konstant strävan efter komplexitet och mångtydighet, som gör henne till en av de mest betydelsefulla svenska författarna.

Kerstin Ekman är en mångfacetterad författare med en rik och varierad produktion. Från deckare och sociala romaner till djupa utforskningar av människans relation till naturen, hennes verk bjuder på en unik läsupplevelse. Om du ännu inte har upptäckt Ekmans universum, är det dags att dyka in i hennes författarskap.

Tillbaka till blogg