Gå vidare till innehåll

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Vi älskar böcker, gör du?

Andreas Lundberg. Foto: Modernista, pressbild.

Andreas Lundberg : "litterär nedstigning i den kliniska depressionens helvetesringar"

Andreas Lundberg, född 1975, är en prominent svensk författare, översättare och förläggare. Hans litterära verk har hyllats av kritiker och belönats med prestigefyllda priser. Lundberg är mest känd för sin romansvit Trilogin, bestående av böckerna Storm i den pelare som bär (2016), Ofarbar tystnad (2019) och Gerontion (2021). Dessa böcker tar läsarna med på en emotionell resa genom olika platser och teman, och de reflekterar över människans existentiella frågor och det mänskliga lidandet.

Trilogin: en berättelse om mänsklig existens

Böckerna i "Trilogin" är självständiga, men de bildar tillsammans en sammanhängande berättelse som utforskar människans inre värld och den komplexitet som finns i våra känslor och tankar. Varje bok tar läsarna med på en unik resa genom olika miljöer och situationer.

Storm i den pelare som bär (2016)

Storm i den pelare som bär är den första boken i "Trilogin" och introducerar läsarna till huvudkaraktären och berättelsens teman. Handlingen utspelar sig på en psykiatrisk klinik där Lundberg själv har varit patient. Boken utforskar teman som depression, ångest och människans strävan efter mening i tillvaron. Karaktärerna är djupt gripande och boken ger en inblick i de olika sätt människor hanterar sitt lidande.

Enligt Maria Schottenius på DN är boken ett "gripande, mörkt glänsande verk om överlevnad". Det är en berättelse som tar oss med på en inre resa och skildrar den kliniska depressionens helvetesringar.

Ofarbar tystnad (2019)

Ofarbar tystnad är den andra boken i "Trilogin" och tar läsarna med till ett kloster. Här utforskar Lundberg mystikens värld och ger oss en inblick i klosterrutinerna och dess betydelse för de boende. Boken är en reflektion över människans sökande efter andlighet och det inre livet. Lundberg skapar en atmosfär av lugn och eftertanke som tar oss med på en resa genom den mänskliga själens landskap.

Jenny Aschenbrenner på Svenska Dagbladet beskriver boken som en "litterär nedstigning i den kliniska depressionens helvetesringar". Med sitt poetiska språk och sina djupa reflektioner tar Lundberg oss med på en resa som både berör och utmanar våra tankar.

Gerontion (2021)

Gerontion är den tredje och avslutande boken i "Trilogin". I denna bok tar Lundberg oss med till ett demensboende där han arbetar som timanställd. Här utforskar han teman som åldrande, minnets förlust och det mänskliga mötet. Boken är en gripande skildring av människans sårbarhet och det ständiga sökandet efter mening i tillvaron.

Sven Anders Johansson på Aftonbladet beskriver boken som "avgrundsdjup" och "självlysande". Lundbergs språk och berättande ger läsarna en insikt i de äldre människornas liv och de utmaningar de möter i sin vardag.

Prisbelönad författare och översättare

Andreas Lundbergs litterära talang har inte gått obemärkt förbi. För sin romansvit "Trilogin" har han belönats med flera prestigefyllda priser, inklusive Tidningen Vi:s litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. Dessa utmärkelser erkänner hans förmåga att skapa berättelser som berör läsarna på djupet och utforskar den mänskliga erfarenheten på ett unikt sätt.

Utöver sitt författarskap är Lundberg även en framstående översättare och förläggare. Hans bidrag till litteraturen sträcker sig över olika genrer och stilar, och han har översatt flera internationella verk till svenska.

Tillbaka till blogg