Gå vidare till innehåll

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Vi älskar böcker, gör du?

Linnea Fjällstedt. Okänd fotograf.

Norrländska berättare | Linnéa Fjällstedt

Linnéa Fjällstedt kan anses vara en del av den litterära riktningen Norrländska berättare genom sin skildring av de hårda nybyggaråren i södra Lappland. I romanen 'Hungerpesten' porträtterar hon en kvinnas kamp på ett nybygge, baserat på sina egna mormors uppteckningar. Fjällstedt var en svensk författare och konstnär, född i Vilhelmina.

Linnea Fjällstedt, en hyllad svensk författare, föddes den 4 september 1926 i Stalon, Vilhelmina kommun. Hon växte upp som det yngsta av tre syskon i en familj med föräldrarna Viktor och Katarina (Karin) Persson. Efter att ha genomgått folkskolan fortsatte Fjällstedt sin utbildning vid Lanthushållsskolan, där hon studerade svenska, psykologi och geologi.

År 1948 gifte hon sig med Bror Fjällstedt, en man från Storbäck i Dorotea kommun. Vid sidan om sitt äktenskap och familjeliv debuterade Fjällstedt som författare år 1975 med romanen 'Hungerpesten'. Detta var början på en framstående författarkarriär som omfattade ytterligare 13 romaner och ett flertal föreläsningar runt om i Sverige och i grannländerna Norge och Finland.

En av de mest kända verken i Fjällstedts litterära produktion är 'Hungerpesten', en roman som baseras på berättelsen om hennes mormors liv. Boken skildrar svåra förhållanden i södra Lappland där nybyggare utsattes för svält under långa perioder. Detta djuplodande och verklighetsnära porträtt väckte stor uppmärksamhet vid utgivningen.

Fjällstedts verk inkluderar även romanerna 'Ödeslotten' (1977) och 'Befrielsen' (1979), som fortsätter att belysa de tuffa levnadsvillkoren för människor i norra Sverige. Under 1980-talet producerade hon 'Missgärningen' (1984) och 'Poas söner' (1986), följt av 'Bortom bergen' (1994), 'Sytarjäntan' (1997) och 'Årsringarna' (1998) på 90-talet. Fjällstedts senare verk inkluderar 'Amuls blodshämnd' (2000), 'I lust och nöd' (2001) och 'När stormen bedarrat' (2007).

Fjällstedts författarskap präglas av en stark koppling till hennes rötter och livserfarenheter i norra Sverige. Hennes beskrivningar av människors liv och strävanden är både levande och insiktsfulla, vilket gör hennes verk till en värdefull del av svensk litteratur.

Utöver sitt författarskap var Fjällstedt även engagerad i att dela med sig av sina upplevelser genom föreläsningar, och hon var dessutom en begåvad konstnär som målade tavlor. Hon hade sina utställningar på många ställen i Sverige samt en utställning i Norge 2003.

Fjällstedt avled den 15 juni 2015, men hennes bidrag till den svenska litteraturen och kulturen fortsätter att berika och inspirera nya generationer.

Foto: Linnea Fjällstedt. Okänd fotograf.
Tillbaka till blogg