Gå vidare till innehåll

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Vi älskar böcker, gör du?

Kvalitetslitteratur | Witold Gombrowicz

Witold Gombrowicz kan anses vara en del av den litterära riktningen Kvalitetslitteratur genom sin betydelse och inflytande inom den europeiska 1900-talslitteraturen. Hans dagböcker, inklusive den hemliga dagboken Kronos, ger en personlig och oumbärlig kommentar till hans verk och är ett måste för alla Gombrowicz-fans.

Witold Gombrowicz, född 4 augusti 1904 i Małoszyce i närheten av Sandomierz norr om Kraków, död den 24 juli 1969 i Vence nära Nice i Frankrike, var en polsk författare.

Gombrowicz levde i exil i Buenos Aires i Argentina från 1939 till 1963 ofta på gränsen till armod. Först under 60-talet fick han internationellt genombrott som författare och 1963 fick han ett stipendium från Ford Foundation för en vistelse i Berlin. 1964 bosatte han sig i Frankrike, i Vence nära Nice.

Gombrowicz räknas till de största namnen inom den absurdistiska litteraturen och teatern. Ferdydurke (1937), Yvonne, prinsessa av Burgund (1938) och Pornografi (1960) är de mest kända verken. I Sverige blev Gombrowicz populariserad tack vare Alf Sjöberg och Ingmar Bergman som iscensatte hans pjäser. (fr Wikipedia)

Foto:
Tillbaka till blogg