Gå vidare till innehåll

h:ström - Text & Kultur (etabl. 1998) driver antikvariat, bokhandel, tryckeri och distribution

Vi älskar böcker, gör du?

Väinö Linna

Här under Polstjärnan: En episk romantrilogi om Finland

I den finska litteraturen finns det verk som har spelat en avgörande roll i att forma nationens identitet och berättelser. Ett sådant verk är romantrilogi Här under polstjärnan av den framstående författaren Väinö Linna. Denna episka trilogi, bestående av romanerna Högt bland Saarijärvis moar, Upp, trälar! och Söner av ett folk, fångar livet och ödena för en torparfamilj från Tavastland från 1880-talet till 1950-talet. Genom att utforska historiska händelser och samhälleliga förändringar ger Linna en djupgående och realistisk skildring av Finlands utveckling under denna period.

Romantrilogins teman

Livet i Tavastland

Romantrilogin Här under polstjärnan tar oss med till den pittoreska regionen Tavastland i Finland. Här får vi en levande och gripande skildring av livet för en torparfamilj och deras kamp för överlevnad. Genom att följa familjens dagliga strävanden och utmaningar ger Linna oss en inblick i den hårda verkligheten för dem som levde på landsbygden under denna tid.

Historiska händelser

En av trilogins mest framstående egenskaper är dess förmåga att skildra och utforska olika historiska händelser som påverkade Finland under denna period. Linna tar oss med genom viktiga händelser som språkstriden, arbetarrörelsen, självständigheten, inbördeskriget och andra världskriget. Genom att väva in dessa historiska händelser i berättelsen ger författaren oss en bredare förståelse för Finlands utveckling och samhälleliga förändringar.

Den röda sidan av inbördeskriget

En annan betydande aspekt av trilogin är dess fokus på den röda sidan av inbördeskriget i Finland. Linna lyckas ge en realistisk och empatisk skildring av de människor som kämpade för arbetarklassen och det röda Finland. Genom att lyfta fram deras upplevelser och perspektiv ger författaren en mer nyanserad bild av inbördeskriget och dess konsekvenser.

Avslutning

Här under polstjärnan är en romantrilogi som har blivit en viktig del av den finska litteraturen och kulturen. Genom att skildra livet för en torparfamilj och deras upplevelser under en avgörande period i Finlands historia ger Väinö Linna oss en unik inblick i den finska nationens utveckling. Genom sina bearbetningar i film, tv och radio har trilogin nått ut till en bredare publik och cementerat sitt rykte som en av Finlands mest älskade litterära verk. Här under polstjärnan är en berättelse som berör och inspirerar och kommer att fortsätta att fascinera kommande generationer av läsare och tittare.

Tillbaka till blogg