Simone Weil (1909–1943). Wikimedia, okänd fotograf

Simone Weil

Simone Weil, en fransk filosof och mystiker av judisk härkomst, föddes år 1909 i Paris och avled 1943 i Kent, England. Hon var syster till matematikern André Weil och anses vara en av de mest inflytelserika tänkarna i modern tid. Weils intresseområden inkluderade metafysik, etik, politik och litteratur. Trots att hon aldrig officiellt konverterade till kristendomen, betraktade hon sig själv som en kristen mystiker. Hennes influenser kom från Homeros, Platon, Nya Testamentet, Karl Marx och Émile Chartier, och hon anses ha influerat tänkare som Albert Camus, Flannery O'Connor, Czesław Miłosz och påve Paulus VI.

Under hennes liv engagerade Weil sig starkt i politiska rörelser. Hon reste till Tyskland för att stödja de tyska marxisterna och försöka förstå orsakerna bakom nazismens uppkomst och ökande popularitet. Efter Hitlers maktövertagande ägnade hon sig åt att hjälpa tyska kamrater på flykt från nazismen och stödde den franska generalstrejken mot lönesänkningar och arbetslöshet. Hon ville bättre förstå arbetarklassen och arbetade över ett år i olika bilfabriker.

Under slutet av 1930-talet började Weils tänkande riktas alltmer mot religion och mysticism. Trots att hon vägleds av en dominikansk munk i Marseille, avstod hon från att döpa sig. Hon var en övertygad pacifist och reste till Spanien för att ansluta sig till den anarkistiska Durruti-brigaden i spanska inbördeskriget mot general Franco. Trots att hon ville ta till vapen hindrades hon av sin närsynthet och bristfälliga hälsa. Hon ville gärna bli skickad på riskfyllda uppdrag bakom fiendens frontlinjer men protesterade också mot befälen på den republikanska sidan, bland annat när det gällde avrättning av en ung falangist och en fransk präst.

Weil följde sin familj till USA 1942 men var ovillig att lämna Frankrike. Hon planerade att återvända till Europa så snart som möjligt för att ansluta sig till den franska motståndsrörelsen i Storbritannien. Tyvärr blev hennes TBC värre och hon avled på ett sanatorium i Kent året efter.

Weils verk har blivit alltmer erkända sedan hennes död och har varit föremål för många studier och publikationer. Hon har också hedrats på olika sätt, inklusive en krater på Venus som bär hennes namn. Simone Weil var en kvinna som utmanade konventionella idéer och engagerade sig starkt i politiska frågor. Hennes liv och verk fortsätter att inspirera och påverka människor runt om i världen.



Foto: Simone Weil (1909–1943). Wikimedia, okänd fotograf
Tillbaka till blogg