Rudolf Värnlund ca 1940, okänd fotograf.

Rudolf Värnlund

Rudolf Värnlund var en svensk författare, dramatiker och manusförfattare, född 1900 i Stockholm och död 1945 i Österskär. Han växte upp på Södermalm i Stockholm i en familj där modern ensam försörjde honom och hans två syskon efter att fadern lämnat dem. Vid 11 års ålder började Värnlund arbeta i en kartongfabrik för att hjälpa till med familjens försörjning, men han studerade samtidigt flitigt och deltog i socialdemokratiska ungdomsrörelsens aktiviteter.

Rudolf Värnlund betraktades ofta som en proletärförfattare, men hans analytiska och skeptiska syn på samtidens sociala förändringar gjorde att han inte enkelt kunde beskrivas som en ideologisk förespråkare. Hans tidiga romaner, som Vandrare till intet och Upproret, skildrade både klassamhällets olika miljöer och den framväxande arbetarrörelsens konflikter och grundläggande problem.

Värnlunds verk möttes ofta med förvåning av litteraturkritiker, eftersom hans texter inte lätt kunde tolkas på ett entydigt sätt. Ett exempel på detta är Det druckna kvarteret från 1929, en livlig fabel från Söders höjder, berättad i en snabb "filmisk" stil.

I sina dramer, såsom Den heliga familjen, Sångare och Vägen till Kanaan, utforskade Värnlund motsättningar och problem under en tid av snabba politiska och sociala förändringar. Han påverkades starkt av händelserna i Ådalen 1931, och hans drama Den heliga familjen uppfördes på Dramatiska Teatern i mars 1932 med stor framgång.

Värnlund fokuserade särskilt på individens förhållande till grupp och kollektiv, och genom sina verk försökte han förmedla en djupare förståelse för existentiella problem. Hans sista fullbordade drama, Skådespelaren, är också djupt existentiellt diskuterande och hade premiär 1947 i regi av Olof Molander.

Värnlund var även en av de första författarna som skrev för radioteatern, och han såg detta medium som teater för de stora massorna. Ett dussintal kortare pjäser skrivna på 1930-talet för radio finns bevarade.



Foto: Rudolf Värnlund ca 1940, okänd fotograf.
Tillbaka till blogg